Η ευγενική προσφορά του θεολόγου - εκπαιδευτικού, Δρ. Αγιολογίας κ. Παναγιώτη Μαρτίνη της τελευταίας του ιστορικής έρευνας σχετικά με τους Αγίους της Εκκλησίας των Πατρών, ήρθε σε μια περίοδο που όσο κι αν η εποχή μας προσπαθεί να την εντάξει στα κοσμικά δρώμενα, ωστόσο δεν μπορεί να της αφαιρέσει την κατάνυξη που μας συνέχει στη γέννηση του Θεανθρώπου και το ακρόαμα των θεσπέσιων ύμνων στις κατάμεστες ολόφωτες εκκλησιές που προσθέτουν στο θρησκευτικό μας συναίσθημα.
«Οι Άγιοι της εκκλησίας των Πατρών» μια ιστορική έρευνα που έρχεται να φωτίσει από την δική της οπτική μιαν άλλη πλευρά της ιστορίας της Πάτρας, άγνωστη στους πολλούς.
Γιατί θα πρέπει να ομολογηθεί, ότι η γνώση μας γύρω από τη θρησκευτική ιστορία της πόλης που ζούμε περιορίζεται στον Άγιο Ανδρέα - κατά κύριο λόγο, άλλωστε και πολιούχο μας - και σε δύο τρεις επετείους - λιτανεύσεις ή στους πράγματι μεγαλοπρεπείς Ναούς.
Ο κ. Μαρτίνης έρχεται να καλύψει ένα κενό και να προσθέσει στην τοπική μας ιστορία ψηφίδες που λείπουν για να συμπληρωθεί η εικόνα από κάθε πλευρά και όχι μόνο την ιστορική ή πολιτιστική της που κι αυτές είναι εν πολλοίς άγνωστες ή τουλάχιστον μερικώς γνωστές.
Φανερό ότι η έρευνα του κ Μαρτίνη δεν αποσκοπεί στο να προσθέσει ένα ακόμη συναξάρι στα όσα γνωστά, αλλά να φέρει στο προσκήνιο τεκμηριωμένα στοιχεία για τους Αγίους που έζησαν ή καταγότανε ή μαρτύρησαν στην πόλη μας. Κι αυτό γιατί η ζωή και το μαρτύριο τους δεν είναι απλά μια επί πλέον γνώση, αλλά αποτελούν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, μαζί και ανάχωμα, για όσες κυκλοφορούν αιρετικές δοξασίες η αμφισβητήσεις της Αγιοσύνης γενικά κι αυτό είναι η βαθύτερη ουσία της έρευνας «Οι Άγιοι της εκκλησίας των Πατρών» που τη κάνει πολύτιμη για κάθε μελετητή ή απλώς θρησκευόμενο Πατρινό.
Η έρευνα καταχωρείται σε 2 μέρη. Στο πρώτο μέρος υπάρχουν τρεις ενότητες με 5 επισκοπούμενους Αγίους η κάθε μία, ενώ στο δεύτερο μέρος ο βίος 5 Αγίων (Ευαγγελιστής Λουκάς - Ιερομάρτυς Μύρων - Ασχολίας, ή Αχόλιος επίσκοπος Θεσσαλονίκης και οι Όσιοι Συμεών και Θεόδωρος) - που συνδέονται με την τοπικήν αγιολογία. Υπάρχει ακόμη ένα παράρτημα με ασματική ακολουθία και παράκληση για τους εν Πάτραις τιμωμένους Αγίους.
Μέσα από μια πλούσια βιβλιογραφία καθώς τεκμαίρεται από τις υποσημειώσεις σε κάθε κεφάλαιο ο κ. Μαρτίνης εδραιώνει επί ιστορικών βάσεων τον βίο και πολιτεία εκάστου Αγίου, ώστε η γνώση μας για την αγιότητα του να είναι απαλλαγμένη από τα συνήθη εκ παραδόσεως προφορικώς διασωζόμενα, αβασανίστως, όσον αφορά την ιστορική αλήθεια.
Εξ άλλου η προσφορά της έρευνας και η κατάθεση της αποτελεί μιαν επί πλέον μαρτυρία της θρησκευτικής ζωής της πόλης βγάζοντας από την αφάνεια γνωστούς -άγνωστους στον μη ιδιαίτερα θρησκευόμενο κόσμο. Λ.χ Η Οσία Ολυμπία ή ο Άγιος Ηρωδίων επίσκοπος Πατρών - Ο Νεομάρτυς Παύλος ο εκ Σοποτού - ο Άγιος Ηλίας ο Σπηλαιώτης ή ο Όσιος Δανιήλ ο εν τω Κάστρω ή ακόμη ο Άγιος Ασχόλιος.
Μικρές σύντομες αναφορές για το μεγάλο έργο της ζωής τους, τη διδαχή ή το μαρτύριο τους. Μέσα από το χρονικό της επίγειας διαδρομής τους έρχονται στο φως ιστορικά στοιχεία εν σχέση με τις επικρατούσες συνθήκες, τους ηγεμόνες, τα ήθη και γενικότερα τις θρησκευτικές αντιλήψεις ακόμη και τη γλώσσα εν χωρώ και χρόνω. Όλα αυτά καθιστούν την ιστορικήν έρευνα του κ. Παναγιώτη Μαρτίνη ένα πολύτιμο απόκτημα για την Πατραϊκή ιδιαίτερα αλλά και όποια βιβλιοθήκη.
Σταύρος Ιντζεγιάννης
3 σχόλια:
Θεωρώ πως ο κ.Μαρτίνης είναι από τους κορυφαίους θεολόγους της πόλεως των Πατρών.
Ξεχωρίζει και για το ήθος του αλλά και για την θεολογική του κατάρτιση. Νομίζω ότι είναι φανερή η επιροή που άσκησε πάνω του ο Σεπτός και Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ.
Εύγε κ.Μαρτίνη για το πόνημά σας και σας εύχομαι πολλά ακόμα βιβλία.
Συγχαρητήρια κ.Μαρτίνη.
Εμπεριστατωμένο και πολύ χρήσιμο το βιβλίο σας.
Πραγματικά αγνοούσαμε την ύπαρξη τόσων Πατρινών Αγίων.
Και εις άλλα με υγεία κ.Καθηγητά.
Δημοσίευση σχολίου