Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

«Κεραυνοί» Ιερώνυμου για τα θρησκευτικά


          «Όταν απελευθερώθηκε αυτός ο τόπος και ήταν κυβερνήτης ο Καποδίστριας, οι συνεργάτες του τον ρώτησαν κατά τη σύνθεση των υπουργείων που θα  εντάξουν την παιδεία και την Εκκλησία, και η απάντησή του Καποδίστρια ήταν, ότι  παιδεία και Εκκλησία δεν μπορούν να χωριστούν» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε: «Όταν  το κράτος συγκροτήθηκε, ένα από βασικά μαθήματα του σχολείου ήταν και τα θρησκευτικά. Εκεί μάθαμε και εμείς  τι είναι ο Χριστός, τι είναι η πίστη του Χριστού, η διδασκαλία, πως μπορούμε να ζήσουμε με αυτή τη διδασκαλία και να κινούμε το Ευαγγέλιο πράξη. Χρειάζεται όμως να έχουμε πίστη». Τα σημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται  οφείλονται  στη διδασκαλία, στον ανθρώπινο παράγοντα και όχι στο μάθημα».
          «Εμείς οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε ότι η Εκκλησία ήταν στο κέντρο του χωριού δίπλα στο σχολείο και την κοινότητα. Και σήμερα φτάσαμε σε μια κατάσταση που υπάρχει το ερώτημα «χρειαζόμαστε τη Θρησκευτικά στα σχολεία; Σ’ αυτό όμως ευθύνονται οι γονείς. Αν κάποιος δεν είναι χριστιανός, δεν θα τον υποχρεώσουμε να έρθει στην Εκκλησία. Είναι διαφορετικό όμως να πούμε στα παιδιά όποιο θέλει να παρακολουθήσει τα Θρησκευτικά και όποιο δεν θέλει ας μην το παρακολουθήσει. Μα αν αφήσουμε τέτοια ελευθερία, κάποιοι μαθητές δεν θα θέλουν να παρακολουθήσουν ούτε άλγεβρα ούτε ιστορία…..
          Τέλος έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα: «Σεβόμαστε τους πολιτικούς και τις θέσεις τους, αλλά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτό που μας λένε. Αν δεν συμφωνούμε σε θέματα σαν αυτό των Θρησκευτικών, που κόβουν τις ρίζες μας με το παρελθόν, δεν πρέπει ποτέ να τα δεχτούμε. Η θέση των γονέων, άλλωστε, πάνω σ’ αυτό το θέμα πρέπει να είναι σοβαρή και όχι επιπόλαιη, όπως θέλουν να την περάσουν».    


«Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ», Φ. 12

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όχι και κεραυνοί τα λόγια το αρχιεπισκόπου.
Ασθενείς βροχόπτωση είναι.
Κεραυνοί ήταν Τα λόγια το Χριστόδουλο
Μιλούσε και έτρεμαν οι πάντες.'Τώρα Ο ιερώνυμος Ε κάτι κάνει και αυτός. αλλά Ο Χριστόδουλος μας λείπει.

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ με τον φίλο ανώνυμο Ο ιερώνυμος είναι η ήρεμη πνευματική δύναμη.
Να τον έχει Καλά ο θεός να αγωνίζεται όπως ξέρει και μπορεί.