Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Η αξία του Αγίου Όρους


Η αξία του Αγίου Όρους δεν βασίζεται στη μεγάλη περιουσία του, ούτε προσμετράται με το πλήθος των κειμηλίων του, ούτε κρύβεται μέσα στην πανέμορφη φυσική παρακαταθήκη του, ούτε επιβεβαιώνεται από το κύρος  και την αναγνώρισή του, ούτε διασφαλίζεται με τα ειδικά προνόμια  του, ούτε κατοχυρώνεται από τη σταθερή ιστορικότητά του. Η αξία του Όρους βρίσκεται πέραν και από την πνευματικότητά  του, πέραν και από τις αρετές ή τα χαρίσματα των μοναχών του. Γι’ αυτό είναι και παραμένει ανεπηρέαστο από τα σκάνδαλά του.
Περιουσία του είναι η ηρωική ακρότητα  των ποικίλων κλήσεων των μοναχών του, όπως αυτή εκφράζεται την ημέρα και στιγμή της κουράς τους. Εκείνη τη στιγμή η ανάλαφρη ψυχή ζυγίζει περισσότερο από τα βαρύγδουπα θέλγητρα του κόσμου. Τα μη ορώμενα γίνονται πιο πιστευτά από την ελκυστική πολυχρωμία των αισθήσεων. Έννοιες όπως πλούτος, δόξα, ηδονή, καταρρέουν συγκρινόμενες με την εκούσια πτωχεία, τη συνειδητά ταπείνωση, την επιδιωκόμενη άσκηση. Τα νεκρά λείψανα των αγίων αναδίδουν περισσότερη ζωή από τα ζωντανά σώματα των πολιτών αυτού του κόσμου. Η επιθυμία του θεϊκού κόσμου καθιστά τα πάντα «σκύβαλα», τη ματαιότητα αντιληπτή, την εφημερότητα κατανοητή, την καλοζωία αναξιόπιστη, τον πόνο ευεργέτη, τη συκοφαντία σωτηρία, τη «μωρία» και το «σκάνδαλο» του σταυρού «Θεού δύναμιν και Θεού σοφίαν». Εκείνη τη στιγμή καταρρέουν τα ανθρώπινα δικαιώματα κα τη θέση τους καταλαμβάνουν τα «γλυκύτερα υπέρ μέλι και κηρών» δικαιώματα του Θεού και «η δικαιοσύνη του Θεού που μένει εις τον αιώνα».
Κειμήλιά του είναι οι ασκητικοί αγώνες των συνεπώς προς τις υποσχέσεις  τους αγωνιζομένων μοναχών του. Θησαυροί του η πληθύς των θαυμάτων και σημείων του. Χειρόγραφά του οι αποτυπώσεις των χαρισμάτων και εμπειριών των αγίων του. Ευωδία του το άρωμα των προσευχών. Περιβαλλοντική ομορφιά του ο πλούτος της λατρείας του. Πηγές του τα δακρύρροα μάτια των πατέρων του. Καταστατικός του χάρτης η συσσωρευμένη εμπειρία και χάρις του που δίνει το κριτήριο της δόξας του και τους όρους της αυτοκριτικής του. Κάτοικοί του οι τελειωμένοι γνωστοί και άγνωστοι ενασκούμενοι πατέρες του, μέσα στους οποίους «το πνεύμα υπερεντυγχάνει στεναγμοίς αλαλήτοις», αυτοί που δεν ζουν στον 21ο αιώνα, αλλά των οποίων «το πολίτευμα εν ουρανοίς υπάρχει»…..
Το Άγιο Όρος είναι αυτό που αντανακλάται στα μάτια των μοναχών που πολύ σεμνά τα ανοίγουν, στον διακριτικό λόγο αυτών που γνωρίζουν να σιωπούν, στην αδιάψευστη απόδειξη της ατμόσφαιρας που δημιουργούν αυτοί που ξέρουν να προσεύχονται, στα ανεξίτηλα ίχνη που αφήνει στην ψυχή η παρουσία του Θεού
         
Αυτό το Όρος δεν σκανδαλίζει.
        
 Αυτό μόνον εμπνέει και πείθει.


        

  (Απόσπασμα από ομιλία του Σεβ.. Μητροπολίτου Μεσογαίας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Το Άγιον Όρος πέραν από τα σκάνδαλα».) 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικός Ακόμα μια φορά Ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος.

Ανώνυμος είπε...

Μιλάει βιωματικά Ο Νικόλαος Χατζηνικολάου.
Είναι φοβερός.
Σπάνιος άνθρωπος με σπάνια χαρίσματα.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Μεσογαίας είσαι φοβερός.