Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Η Πάτρα γιορτάζει τον Πολιούχο της Απόστολο Ανδρέα - Στα γιορτινά του ο ναός


Η Πάτρα γιορτάζει τον Πολιούχο της και ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα, ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ναούς των Βαλκανίων, σε επιβλητικότητα, αρχιτεκτονική και τοιχογραφίες, «ντύνεται» στα γιορτινά του.
Ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου έχουν ξεκινήσει να φτάνουν στο ναό πιστοί και προσκυνητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ενώ η προσέλευση του κόσμου αναμένεται να κορυφωθεί από την Κυριακή και μετά όπου θα αρχίσουν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις από την Ιερά Μητρόπολη, για τον εορτασμό του Πολιούχου της Πάτρας.
Ο Απόστολος Ανδρέας έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία της Πάτρας και σύμφωνα με την παράδοση είναι ο προστάτης της που την έχει προστατέψει όλα αυτά τα χρόνια από καταστροφές, λοιμούς και σεισμούς. Οι δύο Ναοί του Πολιούχου της Πάτρας, Αγ. Ανδρέα αποτελούν Πανελλήνιο και Πανορθόδοξο προσκύνημα. Ο παλιός Ναός οικοδομήθηκε στο διάστημα 1836-1843 στη θέση όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας.
O νέος Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1974 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ. Δίπλα στον παλιό Ναό είναι το πηγάδι του Αγίου Ανδρέα. Στη θέση του προϋπήρχε η πηγή της Δήμητρας στην οποία λειτουργούσε και μαντείο μόνο για αρρώστους.
Η περιοχή της μαντικής πηγής ήταν ο τόπος όπου δίδασκε ο Απόστολος Ανδρέας. Σύμφωνα με την παράδοση δίπλα σε αυτή την πηγή σταυρώθηκε. Ο Απόστολος Ανδρέας, σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση, είναι ένας από τους Αγίους της εκκλησίας μας που θεωρείται θαυματουργός και που βοηθά τους άρρωστους και τους αδυνάτους.
Για αυτό και κάθε χρόνο συρρέουν πιστοί από όλη την Ελλάδα για να προσκυνήσουν, ενώ γύρω από τον ναό γίνεται θρησκευτικό πανηγύρι και εμποροπανήγυρη. Οι πάγκοι για το πανηγύρι έχουν ξεκινήσει να στήνονται με τους μικροπωλητές να βάζουν τις πραμάτειες τους.
Η Πάτρα γιορτάζει τον Πολιούχο της Απόστολο Ανδρέα - Στα γιορτινά του ο ναός

Το πρόγραμμα των θρησκευτικών εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα των θρησκευτικών εκδηλώσεων για το διήμερο εορτασμό του Αγίου Ανδρέα έχει ως εξής: 

Α.-  ΚΥΡΙΑΚΗ 29-11-2015:

1.- Ὥρα 6,00 - 9,00  π.μ.  Ὄρθρος - Θεία Λειτουργία στόν Παλαιό Ἱερό  Ναό.
2.- Ὥρα 7,00 – 10,00 π.μ. Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία πρός τιμήν τῶν Ἀχαιῶν Ἁγίων. Λιτάνευση τῆς Ἁγίας Κάρας τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέου ἐντός τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ  καί τοποθέτηση στό κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ γιά προσκύνηση.
3.- Ὥρα 6.00 μ.μ. Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στόν Νέο Ναό.
4.- 10,00 - 1,30  Νυκτερινή.  Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία στόν Νέο Ἱερό Ναό.

Β.- ΔΕΥΤΕΡΑ  30-11-2015:

1.-  6,00 -  9,00  Ὄρθρος -   Θεία Λειτουργία στόν Παλαιό Ἱερό Ναό.
2.- 7,30   π.μ. Ὄρθρος - Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στόν Νέο Ἱερό Ναό.
3.- Ὥρα  10,45 π.μ. Ἔναρξη Δοξολογίας.
4.- Ὥρα  11,00  π.μ. Ἐκκίνηση τῆς Ἱερᾶς Λιτανείας.
5.-  Ὥρα 5,30 μ.μ. Στόν Νεό Ἱερό Ναό ἔναρξη Ἑσπερινοῦ καί στή συνέχεια Ἱερά Παράκληση πρός τόν Ἅγιο Ἀπόστολο Ἀνδρέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: