Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ Ι. Ν. ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ


Την παρελθούσα Δευτέρα το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα ομιλιών του πνευματικού μας κέντρου μίλησε ο αρχιμ. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, μ’ ένα σπουδαίο πνευματικό θέμα. «Η παρουσία των λογισμών στην πνευματική μας ζωή και η αντιμετώπισή τους».
Με απλότητα και σαφήνεια λόγου και ύφους, με άνεση και με γοητευτική ροή παράθεσης των σημαντικότερων εννοιών της εισηγήσεώς  του   ο π. Αρτέμιος δημιούργησε μια όμορφη κατηχητική ατμόσφαιρα  στους ακροατές του  γεγονός που απέσπασε, και δικαίως, τον έπαινο και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των πιστών.
 Ειδικότερα αναφέρθηκε στην εμφάνιση και παρουσία των λογισμών, στα αίτια, στη διαδικασία της ανάπτυξης των στον ανθρώπινο νου καθώς και τους τρόπους που μπορεί ο άνθρωπος να λυτρωθεί από την παρουσία ανεπιθύμητων λογισμών.
 Τόνισε ότι οι λογισμοί είναι μεθοδείες του πονηρού και εισδύουν στο βάθος της καρδιάς του ανθρώπου και έχουν τεράστια δύναμη. Η επιρροή τους είναι παρόμοια με το τσίμπημα μιας βελόνας που αισθάνεσαι, όταν κάνεις ένα εμβόλιο, όταν οι αρνητικοί λογισμοί μπουν στο «πνευματικό κυκλοφοριακό μας σύστημα» και μπορεί  να επηρεάσει με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζει μια βελόνα γεμάτη δηλητήριο που διαχέεται σ’ όλο το σώμα.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι υπάρχουν πέντε στάδια στην εξέλιξη των λογισμών: προσβολή, συνδυασμός, συγκατάθεση, αιχμαλωσία και υποδούλωση-πάθος.
Παράλληλα εξέθεσε όμως και τους τρόπους που προτείνουν οι  πατέρες για την επιτυχή αντιμετώπισή τους. Και τέτοιοι είναι:
Η αδιαφορία. Να τους αγνοούμε εντελώς και να μην ασχολούμαστε μ’ αυτούς.
Να μην ανοίγουμε  διάλογο καθώς μας προσβάλλουν
και μας ενοχλούν.
Η πνευματική απασχόληση και η μελέτη.
Η προσευχή.
Η χειρονακτική εργασία.


π. γ. σ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λόγια πίστεως από τον πρωτοσυγγελο της μητροπόλεως.
Άξιζε να τον Ακούστε.
Είναι δεινός ρητώρ.