Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ



Χωρίς αμφιβολία ο άνθρωπος που εκκλησιάζεται πάντα βγαίνει κερδισμένος - ωφελημένος και σωματικά και ψυχικά .

Ας δούμε πρώτα το κέρδος το σωματικό.

Μια ολόκληρη εβδομάδα ο άνθρωπος εργάζεται συνεχώς και πολλές φορές σκληρά για να κερδίσει τον επιούσιο άρτο. Κουράζεται, ιδρώνει, ταλαιπωρείται για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ζωής.

Πραγματικά είναι μεγάλο το άγχος της καθημερινής βιοπάλης .

Κάθε πρωί ξυπνάει ο άνθρωπος για να αρχίσει την δουλειά . Πολλές φορές εργάζεται μέχρι το βράδυ χωρίς να ξεκουραστεί. Χρειάζεται λοιπόν μια ημέρα για ανάπαυση του σώματος. Μια μέρα που να μην αρχίσει νωρίς νωρίς τη δουλειά και το α...

Αυτή η ημέρα είναι η Κυριακή η ημέρα του Κυρίου όπως λένε στην εκκλησιαστική γλώσσα.

Ο άνθρωπος αυτή την ημέρα της Κυριακής θα ξυπνήσει ήρεμα και ήσυχα και θα πάει στην εκκλησία. Αυτό το ήρεμο πρωινό φέρνει πολύ μεγάλη σωματική ωφέλεια . Ο ανθρώπινος οργανισμός ξεκουράζεται ησυχάζει και ανανεώνεται. Τη Δευτέρα θα είναι πιο ξεκούραστος καιμε άλλη διάθεση θα αρχίσει ο άνθρωπος την εργασία της εβδομάδας.

Ο εκκλησιασμός αν και φαίνεται κουραστικός σε πολλούς εν τούτοις ξεκουράζει και ανανεώνει τις σωματικές δυνάμεις. Ενώ είναι μια πνευματική απασχόληση, προσφέρει και σωματικό κέρδος. Και τούτο γιατί η ηρεμία του πνεύματος επιδρά και στο κουρασμένο σώμα. Συνεπώς εγκληματούν κατά της υγείας τους και κατά του εαυτού τους, όσοι εργάζονται και την Κυριακή και δεν την αφιερώνουν σε σωματική ανάπαυση αρχίζοντας από τον εκκλησιασμό. Δεν πρέπει όμως να παραλείψουμε να πούμε ότι, όχι σπανίως και όπου υπάρχει ζωντανή πίστη συμβαίνουν και θαύματα που θεραπεύουν και σωματικές ακόμα ασθένειες. Πράγματι, δεν ήταν λίγοι οι άρρωστοι πάσης φύσεως που βρήκαν την γιατρειά τους ενώ παρακολουθούσαν την θεία λειτουργία.

Ο ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει , ότι μία γυναίκα καμπουριασμένη που ήταν στην συναγωγή, όταν ο Κύριος βρέθηκε εκεί την πρόσεξε και βλέποντας την μεγάλη της ευσέβεια την άμειψε και της χάρισε την πολυπόθητη υγεία της: « Ιδών δε αυτήν ο Ιησούς προσεφώνησε και είπεν αυτή γύναι απολέλυσαι της ασθενείας σου» (Λουκ. 13, 10-13).

Αλλά το κέρδος του εκκλησιασμού είναι κυρίως ψυχικό και πνευματικό. Μέσα στον ιερό ναό αναπαύεται ιδιαίτερα και εξυψώνεται. Εκεί συναντάμε τον Θεό Πατέρα μας και με τις προσευχές μας κτυπάμε την πόρτα του Θεού.

Εκεί παρακολουθούμε την τέλεση της αναίμακτης θυσίας και κοινωνούμε των Αχράντων μυστηρίων. Και δεν είναι μικρό κέρδος αυτό για τους αγωνιστές της ζωής. Είναι ένας πνευματικός ανεφοδιασμός. Εκεί ακούμε το θείο κήρυγμα και φωτίζεται η ψυχή μας, εκεί βλέπουμε τους αδελφούς μας τους άλλους χριστιανούς. Καταλαβαίνουμε ότι δεν είμαστε μόνοι αλλά είμαστε μέλη μιας μεγάλης οικογένειας της εκκλησίας.

Είναι λοιπόν ανυπολόγιστες οι ωφέλειες που αποκομίζουμε όλοι μας από την πλευρά της εκκλησίας. Γι' αυτό χρέος αλλά και ανάγκη κάθε πιστού είναι να μην λείπει καμία Κυριακή και μεγάλη εορτή από την εκκλησία του Θεού, για να απολαμβάνει πλούσια την Χάρη του Θεού και όλα τα σωματικά και πνευματικά οφέλη που απορρέουν από τον τακτικό εκκλησιασμό.

1 σχόλιο:

Anastasios είπε...

Κάπου διάβασα το παρακάτω και το καταθέτω στην παρούσα κουβέντα:

"Ο συχνός εκκλησιασμός δεν βελτιώνει μόνο την πνευματική υγεία του ατόμου, αλλά μειώνει την αρτηριακή πίεση του αίματος, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Psychosomatic Medicine. Ερευνητική ομάδα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ με επικεφαλής τους Δρ Φρανκ Γκίλουμ και Ντέμπορα Ινγκραμ ανέλυσε στοιχεία από την Τρίτη Εθνική Δημοσκόπηση Υγείας και Διατροφής, η οποία περιελέμβανε πολυφυλετικό, εθνικό δείγμα σχεδόν 14.500 Αμερικανών ανδρών και γυναικών, 20 ετών και άνω.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν πόσο συχνά εκκλησιάζονταν ή εξομολογούνταν ή παρακολουθούσαν μαθήματα κατηχητικού, και υπεβλήθησαν σε αρκετές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης κατ' οίκον και σε κινητές εξεταστικές μονάδες. Σχεδόν το 40% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι εκκλησιαζόταν μια φορά την εβδομάδα ή πιο συχνά, το 28% δήλωσε ότι συμμετείχε σε θρησκευτικές δραστηριότητες λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα και το 33% ότι δεν συμμετείχε ποτέ σε θρησκευτικές δραστηριότητες.
Η υπέρταση ήταν λιγότερο συχνή μεταξύ ανδρών και γυναικών που εκκλησιάζονταν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα συγκριτικά με εκείνα τα άτομα που δεν συμμετείχαν ποτέ σε θρησκευτικές δραστηριότητες. Ειδικότερα, τα άτομα που εκκλησιάζονταν σε εβδομαδιαία βάση είχαν συστολική αρτηριακή πίεση κατά 1,46 mm Hg χαμηλότερη απ' αυτή των ατόμων που δεν εκκλησιάζονταν ποτέ. Εκείνοι δε που εκκλησιάζονταν περισσότερες από μια φορές την εβδομάδα είχαν επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 3,03 mm Hg χαμηλότερη".