Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Σαϊεντολογία: Επιχείρηση με παγκόσμιο δίκτυο



11/4/2009



Δηλώνουν ότι μπορούν να σώσουν τη γη και να δημιουργήσουν έναν καθαρό πλανήτη με τους «υπεράνθρωπους» της «νέας φυλής» που κατασκευάζουν. Έχουν ήδη καταφέρει να θεραπεύσουν τον Τομ Κρουζ από τη δυσλεξία που τον ταλαιπωρούσε, έχουν σώσει την Κίρστι Άλεϊ από τα καταθλιπτικά χάπια και την… παχυσαρκία, ενώ υπόσχονται να σώσουν και την Έιμι Γουεϊνχάουζ από τα ναρκωτικά.

Αλήθεια ή ψέμα;

Το σίγουρο είναι ότι σήμερα η Σαϊεντολογία αποτελεί μια μεγάλη μπίζνα, με
εκατομμύρια έσοδα κάθε χρόνο, με βιτρίνα το κοινωφελές της έργο και με αρκετούς σταρ - οπαδούς της να αποτελούν ζωντανή διαφήμιση.

Ο ιδρυτής της αίρεσης Λ. Ρον Χάμπαρντ είχε καθορίσει – εμμέσως πλην σαφώς - τους στόχους της λειτουργίας της, λέγοντας ότι «αν κάποιος θέλει να γίνει πλούσιος, μπορεί να το καταφέρει φτιάχνοντας τη δική του θρησκεία», κάτι αρκετά συνηθισμένο, άλλωστε, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Και τα κατάφερε. Η οργάνωση που ξεκίνησε το 1954, έχει πλέον εξελιχθεί σε παγκόσμιο δίκτυο, με ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια δολάρια, και μάλιστα αφορολόγητα, αφού έχει αναγνωριστεί επισήμως από τα αμερικανικά δικαστήρια ως θρησκεία και απαλλάσσεται των φόρων!

Έχει, επίσης, 500 ιεραποστολές σε όλο των κόσμο, εκ των οποίων οι 150 στις ΗΠΑ, αλλά και 11 εκατομμύρια – όπως τουλάχιστον υποστηρίζει – οπαδούς παγκοσμίως.

Ανάμεσα τους και διάσημοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ:

Πρώτος και βασικός ο Τζον Τραβόλτα, ο οποίος γύρισε και την ταινία «Πεδίο μάχης Γη», στην οποία προσπάθησε να περάσει τις αρχές της σαϊεντολογίας, αλλά πήγε άπατη.

Ο Τομ Κρουζ, που έχει προσηλυτιστεί μαζί με τη σύζυγο του Κέιτι Χολμς. Ο ηθοποιός λίγο έλειψε να χάσει εξαιτίας της τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόσφατη παραγωγή «Βαλκυρία», με ήρωα το γερμανό αξιωματικό που προσπάθησε να δολοφονήσει το Χίτλερ, επειδή η οικογένεια του φοβόταν την πιθανότητα προπαγάνδας υπέρ της αίρεσης μέσα από την ταινία. Λέγεται, μάλιστα, ότι έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να πείσει και τους φίλους του Ντέιβιντ και Βικτόρια Μπέκαμ να ασπαστούν την πίστη του.

Η Κίρστι Άλεϊ, η οποία ακούγεται σε... διαφημιστικό σποτ να λέει «για να πω την αλήθεια, χωρίς τη σαϊεντολογία θα ήμουν νεκρή», αλλά και η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ.



Τομ Κρουζ


Με αυτά και αυτά, η οργάνωση έχει καταφέρει να εισχωρήσει παντού. Στην εκπαίδευση, στην πολιτική, και φυσικά στην… τσέπη των οπαδών της.


Τα υποψήφια μέλη προσεγγίζονται μέσω ενός απλού τεστ προσωπικότητας, που υπάρχει στο Διαδίκτυο ή αποστέλλεται με άλλα διαφημιστικά στο σπίτι και στο γραφείο. Όποιος το συμπληρώσει, καλείται σε κάποιο από τα κέντρα για να μάθει το αποτέλεσμα, ενώ αν εντοπισθεί κάποιο πρόβλημα – γεγονός σίγουρο – του προτείνεται κάποιο ειδικό πρόγραμμα θεραπείας με χαμηλό κόστος. Παράλληλα, η οργάνωση διαφημίζει προγράμματα καταπολέμησης του αλκοολισμού, των ναρκωτικών και άλλων προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνίας, ώστε να προσελκύσει οπαδούς.

Μέχρι σήμερα, πάντως, επιστημονικά αποτελέσματα των προγραμμάτων αυτών δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως πουθενά.

Αντιθέτως, πρώην μέλη της αίρεσης την κατηγορούν ότι στη διάρκεια της… θεραπείας, τους… αφαίμαξαν από ό,τι είχαν και δεν είχαν. Καριέρα, υγεία, αλλά και χρήματα, πολλά χρήματα… Λέγεται, ας πούμε, ότι ο Τομ Κρουζ πρόσφερε το 2004 το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 500.000 δολαρίων!

Δεν έλειψαν, μάλιστα, και κατηγορίες για περίεργους θανάτους μελών, όπως συνέβη στην περίπτωση της Λίζα Μακφέρσον, που έχασε τη ζωή της το 1995 λόγω κακομεταχείρισης από άλλα μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: