Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ


Ο Στρατάρχης Χάρτιγκ δια να καταστείλη, ως ενόμιζε, την δράσιν της Νεολαίας διέταξε την δια παντός μέσου πάταξιν της «μαθητικής», ως απεκάλει την εθνικήν εξέγερσιν των Ελληνοπαίδων της Κύπρου. Πολλοί μαθηταί ενεκλείσθησαν εις τα στρατό­πεδα συγκεντρώσεως, την αυτήν δε τύχην είχον και αρκετοί καθηγηταί και διδάσκαλοι, οι οποίοι εθεωρούντο υποθάλποντες τας μαχητικάς εκδη­λώσεις. Συγχρόνως διετάχθη η απέλασις των εξ Ελλάδος καθηγητών, οι οποίοι υπηρετούν εις σχολεία εν Κύπρω, το κλείσιμον μερικών εκ των μεγαλυτέρων σχολείων της νήσου και κατέστη υποχρεωτική η διδασκαλία των Αγγλικών εις τους μαθητάς της Ε' και ΣΤ' τάξεως των δημοτικών σχολείων, με πέντε ώρας εβδομαδιαίως, ενώ δια τα Ελληνικά αφέθησαν τρεις ώραι.

Αμέσως διετάχθησαν αντίποινα δια την πολιτικήν αυτήν των Άγγλων. Υπεδείχθη το μποϋκοτάρισμα του μαθήματος της Αγγλικής είς τα δημοτι­κά σχολεία. Ήτο απαράδεκτον, Ελληνόπαίδες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εκμάθει καλώς την μητρικήν των γλώσσαν, να διδάσκωνται την Αγγλικήν εις βάρος αυτής.

Παραλλήλως, εδόθησαν ρηταί εντολαί εις την Πολιτικήν Επιτροπήν του Κυπριακού Αγώνος όπως διαφώτιση επαρκώς τον λαόν, ώστε να μποϋκοταρισθούν και αι Αγγλικοί Σχολαί ως και αι τεχνικοί, τας οποίας οι Βρεττανοί είχον υπό τον έλεγχον των και τας οποίας ήθελον να ενισχύ­σουν με το κλείσιμσν των Ελληνικών Σχολείων.

Αρχάς Σεπτεμβρίου 1957 εκάλεσα δια φυλλα­δίων τους γονείς των Ελλήνων μαθητών όπως μη αποστέλλουν τα τέκνα των εις τας Αγγλικός σχολάς και τους Έλληνας εκπαιδευτικούς όπως αποφύγουν να γίνουν προπαγανδισταί των κυβερνητι­κών σχολών και δηλητηριασταί της Ελληνικής ψυχής των μαθητών των.

Εις έτερον φυλλάδίον, κυκλοφορήσαν υπό της ΠΕΚΑ ανεφέροντο συν τοις άλλοις τα εξής: «Ελληνόπουλα της Κύπρου μη γίνετε ριψάσπιδες της προγονικής παρακαταθήκης, μη προδώσετε την Ελληνικήν σας καταγωγήν, μη καταδεχθήτε να φοιτήσετε εις σχολάς, άντρα του αποικισμού Όταν έλθη η ώρα να απαντήσετε εις το ερώτημα, εις ποίαν σχολήν θα φοιτήσετε, ερωτήστε την Ελληνικήν σας ψυχήν. Θα βρήτε εκεί την απάντησιν».

Η καθολική ανταπόκρισις του Ελληνικού λαού εις την έκκλησιν με συνεκίνησε βαθύτατα, διότι απεδείχθη άπαξ έτι ό,τιδήποτε του εζητείτο, ήτο πρόθυμος να το προσφέρη. Ο δυνάστης εδέχθη ούτω ακόμη εν ηχηρόν ράπισμα.

Είς τας εξετάσεις της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας ενώ το 1956 είχον προσέλθει 352 υποψήφιοι, το 1957 προσήλθαν 161 και το 1958 προσήλθαν μόνον 16 εξ ολοκλήρου της νήσου.

Ο κατακτητής διαπιστώνων τα συντριπτικά δι' αυτόν αποτελέσματα της αντιδράσεως μας, προσπαθεί απεγνωσμένως να τα εξουδετέρωση και δίδει αυστηράς οδηγίας εις τα όργανα του όπως διεξάγωνται συχνοί έφοδοι εις τα Ελληνικά σχο­λεία, υποβάλλωνται οι μαθηταί εις έρευνας, ενερ­γούνται συλλήψεις διδασκάλων και μαθητών, παρακολουθούνται δε τα Ελληνικά εκπαιδευτήρια αγρύπνως.

Τα Ελληνικά εκπαιδευτήρια όμως, ουδόλως προδίδουν την αποστολήν των, παρά τα εναντίον των αυστηρά μέτρα και εξακολουθούν να ενθαρ­ρύνουν την μαθητικήν Νεολαίαν εις εκδηλώσεις, αι οποίοι τόσον είχον ενοχλήσει την αποικιακήν Κυβέρνησιν.

(Γ. Γρίβα Διγενή, Απομνημονεύματα, οπ.π., σσ. 20-21)

Δεν υπάρχουν σχόλια: