Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Εναλλακτικοί τρόποι για θέρμανση και φωτισμό (γ')


Φωτοβολταϊκά


Κάθε τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας της χώρας μας δέχεται κατά μέσον όρο 4,6 κιλοβατώρες την ημέρα σαν… δώρο από τον Hλιο. Αυτό που κάνουν τα φωτοβολταϊκά είναι να μετατρέπουν ένα μέρος απ' αυτήν την ενέργεια σε ηλεκτρισμό - μια μετατροπή που γίνεται αθόρυβα, αξιόπιστα και με μηδενική ρύπανση!

Eνα χαρακτηριστικό των φωτοβολταϊκών είναι ότι εξακολουθούν να αποδίδουν και με το διάχυτο φως μιας συννεφιασμένης μέρας (σε ένα ποσοστό της μέγιστης ισχύος). Επίσης, μπορούν να αποτελέσουν δομικά και διακοσμητικά στοιχεία ενός κτιρίου.

Για λόγους ενεργειακής απόδοσης και οικονομίας, τα φωτοβολταϊκά συνιστώνται κυρίως για φωτισμό και χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και όχι για τροφοδότηση θερμικών ηλεκτρικών συσκευών (κουζίνες, θερμοσίφωνες κ.λπ.).

Μέχρι πριν από δύο περίπου χρόνια, οι περισσότερες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα αφορούσαν ανεξάρτητα συστήματα, σε περιοχές εκτός δικτύου ΔΕΗ.

Τον τελευταίο καιρό, έχουμε μια σημαντική στροφή προς «συνδεδεμένα» συστήματα. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζονται συσσωρευτές (μπαταρίες) για ενδιάμεση αποθήκευση ενέργειας κι έτσι το σύστημα κοστίζει λιγότερο.

Με τα συνδεδεμένα συστήματα, έχουμε επίσης τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε αμφίδρομη σύνδεση με τη ΔΕΗ. Eτσι, όταν δεν καταναλώνουμε ρεύμα από το φωτοβολταϊκό μας σύστημα (π.χ. κατά την απουσία μας), η παραγόμενη ενέργεια πηγαίνει στη ΔΕΗ και συμψηφίζεται με το ρεύμα που θα χρειαστεί κάποια στιγμή να πάρουμε εμείς από το δίκτυο.

Περισσότερα: Στο «Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών», www.helapco.gr (7 μεγάλες εταιρείες του χώρου). Για τη σύνδεση και τον συμψηφισμό του ρεύματος που μπορείτε να παρέχετε στο δίκτυο: Διεύθυνση Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύων της ΔΕΗ, Πατησίων 27, 104 32 Αθήνα, τηλ.: 210-52.92.412, fax: 210-52.32.284.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι αυτά που βάζετε ρε σεις..........