Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

"Κεραυνοί" Ιερώνυμου για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών

Καυστικός ο Αρχιεπίσκοπος έναντι της Πολιτείας για τα ζητήματα των Θρησκευτικών στα σχολεία και την αποκαθήλωση του Σταυρού από τα δημόσια καταστήματα

του Αντώνη Τριανταφύλλου

Ιδιαίτερα σκληρή κριτική προς την Πολιτεία άσκησε το πρωί της Δευτέρας ο Αρχιεπίσκοπος για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία, την επιχείρηση αποκαθήλωσης των θρησκευτικών συμβόλων από τα δημόσια καταστήματα και την άνιση μεταχείριση των θεολογικών σπουδών στην Ελλάδα, ενώ έστειλε και ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι ο διάλογός της με την Εκκλησία θα πρέπει να διεξαχθεί με τιμιότητα, με διαφάνεια και με ειλικρίνεια.

Ο κ. Ιερώνυμος μιλώντας σε ένα κατάμεστο από φοιτητές και καθηγητές αμφιθέατρο έκανε λόγο για ασάφεια, σύγχυση ακόμα και κάποιες προβληματικές μεθοδεύσεις που επικρατούν στην Ελλάδα σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών, υπονοώντας μια οργανωμένη επιχείρηση σταδιακής κατάργησης του μαθήματος των Θρησκευτικών από τα σχολεία. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην επιχείρηση συγκεκριμένων κύκλων να επιβάλλουν την αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων από τα δημόσια καταστήματα κάνοντας λόγο για την «προκλητική στάση κάποιων που αγωνίζονται για την εξαφάνιση από τη ζωή μας της πίστης, των ιερών συμβόλων και του ήθους με το οποίο πορεύτηκε το γένος μας μέσα στην ιστορία». Επίσης μνημόνευσε την άνιση επαγγελματική αντιμετώπιση των Θεολογικών Σπουδών στην Ελλάδα.

«Με προβληματίζει» ανέφερε με νόημα «η αδικία που επικρατεί στην μη ισότιμη επαγγελματική αποκατάσταση των θεολόγων σε διοικητικές θέσεις σε σχέση με πτυχιούχους άλλων σχολών. Με απασχολεί σοβαρά ο σιωπηρός αλλά έμπρακτος εξοστρακισμός της διδασκαλίας των θρησκευτικών από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και η προκλητική στάση κάποιων που αγωνίζονται για την εξαφάνιση από τη ζωή μας της πίστης, των ιερών συμβόλων και του ήθους με το οποίο πορεύτηκε το γένος μας μέσα στην ιστορία».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτά τα προβλήματα, που διογκώνονται στις μέρες μας και απασχολούν έντονα τον κλάδο των θεολόγων, το γεγονός ότι περισσότεροι από 3.000 θεολόγοι είναι επαγγελματικά ετεροαπασχολούμενοι ενώ άλλοι τόσοι είναι άνεργοι, όπως επίσης η αδικία που επικρατεί στην μη ισότιμη επαγγελματική αποκατάσταση των θεολόγων σε διοικητικές θέσεις σε σχέση με πτυχιούχους άλλων σχολών, δεν είναι δυνατόν να μην βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών της Εκκλησιαστικής διοικήσεως.

Εξερχόμενος της Θεολογικής Σχολής ο Αρχιεπίσκοπος κλήθηκε να σχολιάσει την καυστική του ομιλία προς τους πρωτοετείς φοιτητές για το ζήτημα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών. «Αν πάρετε τα βιβλία του Δημοτικού» σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος «και δείτε ποιο είναι το περιεχόμενο τους ποια είναι η ύλη τι είναι αυτό που μαθαίνουν τα παιδιά στο Δημοτικό σχολείο θα δείτε σιγά - σιγά ότι εξοστρακίζεται ότι έχει θρησκευτική σημασία».

«Πράγματα επιφανειακά απλώς για εντυπώσεις» χαρακτήρισε εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος τη φιλολογία γύρω από την αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων από τα ελληνικά δημόσια καταστήματα. «Αυτά στην Ελληνική παράδοση και ιστορία της δεν επιτρέπονται και δεν θα γίνουν ασφαλώς. Και θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να λάβουν υπόψη ότι δεν μπορεί άλλοι να αποφασίζουν για εμάς. Όπως έχει δικαιώματα σε έναν χώρο η μειονότητα έχει πολύ περισσότερα δικαιώματα η πλειοψηφία» σημείωσε με νόημα.

Ιδιαίτερα καυστικός, τέλος, ήταν ο κ. Ιερώνυμος στις δηλώσεις του έναντι της κυβέρνησης, καλώντας την να χειριστεί με τιμιότητα, διαφάνεια και ειλικρίνεια το διάλογο με την Εκκλησία.


amen.gr



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΑ ΝΑ ΞΥΠΝΑΜΕ ΛΙΓΟ...

Ανώνυμος είπε...

Ω ρε κοιτάξτε ποιος ξύπνησε και μίλησε!!!ΧΑ!ΧΑ!καλό ε;;;;;;!!!
Μπράβο!Τελικά ξέρει να μιλάει.Είχε μάθει στο σχολείο........

Βράχος

Ανώνυμος είπε...

Ελα βράχε πιο σεμνά...