Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009

Σπουδή στην εικόνα των Εισοδίων της ΘεοτόκουΣτην εικονογρφηση του γεγοντος των Εισοδων της Θεοτκου, βλέπουμε, στο κέντρο την Παναγία σαν μικρό τριετές κοράσιον, που όμως έχει όλη την ιερότητα της μέλλουσας Μητέρας του Θεού. Ο ιερέας Ζαχαρίας ο μετέπειτα πατέρας του Προδρόμου, έχει ακουμπσει ευλαβικά και στοργικά το χέρι του επνω στην κεφαλ της. Την ευλογεί και την υποδέχεται στα για των αγίων, φορντας ενδύματα λειτουργικά και διακριτικό της ιερωσύνης στην κεφαλή του. Η Παναγία στέκει με ιερή σιγή απέναντί του έχει τα χέρια της σε στάση ευλαβική και συγχρόνως κινητική απέναντί του, που δηλώνει την προθυμία και την χαρά της προσελεύσεώς της στον Ναό του Κυρίου. Αυτό είναι το σχέδιο και το θέλημα του Θεού και η προαιώνια βουλή του για την σωτηρία των ανθρώπων.

Το διο ευλαβικά και με ιερή συγκίνηση εικονίζονται και οι γροντες γονείς της Ιωακείμ και ννα. Την παραδίδουν στα χέρια του Ζαχαρία με μια κίνηση πολύ εκφραστικ, που δηλώνει την προθυμία τους να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους στο Θεό και να του αφιερώσουν το μονάκριβο παιδί τους, που το απέκτησαν μετά απ πολλών χρόνων προσευχή και νηστεία και σε γήρας προχωρημένο. μως η αγάπη στο Θεό επισκιάζει τα σπλάχνα της στοργής της ανθρώπινης φύσης. χουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην παιδίσκη τους Μαρία, προσέχοντάς την με πολύ συγκίνηση.

Πίσω τους βλέπουμε πολλές νενιδες, να κρατούν λαμπάδες αναμμένες και να προπέμπουν την Παναγία οδηγντας την στο Ιερ, που έμεινε σαν περιστερά ηγιασμένη και γινε η λαμπάδα του Θεού, η κατοικία Του, ο ναός Του, το θυσιαστήριο και η λατρεία η ζώσα και καθαρά.ecclesia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: