Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Προσευχή,

Όσιος Νείλος ο Ασκητής


Πρώτα-πρώτα προσευχήσου ν' αποκτήσεις δάκρυα, για να μαλακώσεις με το πένθος την αγριότητα της ψυχής σου. Εύκολα τότε θα ομολογήσεις με ειλικρίνεια, ενώπιον του Κυρίου, τις αμαρτίες που διέπραξες, και θα λάβεις απ’ Αυτόν την άφεση.

Να χρησιμοποιείς τα δάκρυα για να πετύχεις κάθε αίτημα σου. Γιατί χαίρεται πολύ ο Κύριος, όταν προσεύχεσαι με δάκρυα.

Αν στην προσευχή σου χύνεις πηγές δακρύων, μην υπερηφανεύεσαι πώς είσαι τάχα ανώτερος από τους πολλούς. Δεν είναι δικό σου κατόρθωμα αυτό, αλλά βοήθεια για την προσευχή σου από τον Κύριο, για να μπορέσεις έτσι να εξομολογηθείς πρόθυμα τις αμαρτίες σου και να Τον εξευμενίσεις.

Όταν νομίσεις πώς δεν έχεις ανάγκη από δάκρυα στην προσευχή σου για τις αμαρτίες σου, να αναλογιστείς πόσο πολύ έχεις απομακρυνθεί από τον Θεό, ενώ θα 'πρεπε να είσαι διαρκώς κοντά Του και τότε θα κλάψεις με μεγαλύτερη θέρμη.

Πράγματι, αν έχεις επίγνωση της καταστάσεως σου, θα πενθήσεις μ' ευχαρίστηση, ελεεινολογώντας τον εαυτό σου και λέγοντας όπως ο προφήτης Ησαΐας: «πως, ενώ είμαι ακάθαρτος και γεμάτος από πάθη, τολμώ να παρουσιάζομαι μπροστά στον Παντοδύναμο Κύριο;»


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κάνε resize τη ζωγραφιά του ναού πριν την ανεβάσεις ώστε να πιάνει ακριβώς το πλάτος που θες χωρίς να αφήνει κενό δεξιά και στο ύψος ας πιάσει όσο χρειάζεται
γδμ

Ανώνυμος είπε...

τί νοήματα ξένα καί παράξενα γιά τόν κόσμο μας!

Ανώνυμος είπε...

Οσα λεει ο οσιος Νείλος ειναι περα γα περα ελπιδοφορα,περα για περα σωτηρια...
Ο μεσογαιας και λαυρεωτικης έλεγε:
"γελας; αν δεν ηθελε ο Θεος να γελασεις δεν θα μπορουσες με καμμια δυναμη.
κλαις; αν δεν ηθελε ο Θεος να κλαψεις δεν θα μπορουσες.
ενας βραχος θα ησουν.."
Μαλακωνει η ψυχη με τα δακρυα και ξανασαινει απο τα παθια της..
Υπαρχουν ανθρωποι που δεν μπορουν να χυσουν ουτε δακρυ..ξερετε ποσο υποφερουν?εχω γνωρισει καποιους και πραγματικα μου λενε:
ξερεις τι ειναι για οποιονδηποτε λόγο να βγαλεις αυτο που εχει το εσωτερικο σου χαρα,δυστυχια.. με δακρυα???
Κριμα σε αυτους που δεν μπορουν να κλαψουν.
Περισσότερο κριμα σε αυτους που δεν τα καλλιεργουν...
Ο γερ.Εφραιμ ο Κατουνακιώτης σε κάθε θεία λειτουργία που έκανε λασπωνε το πατωμα απο τα πολλά δάκρυα που είχε δεν μπορουσε να κανει τις εκφωνίσεις...απο την πρώτη φορά που λειτούργησε μεχρι και την τελευταία του Θεία Λειτουργία.
Ας αναλογιστούμε την σπουδαιότητα των δακρύων και ας παρακαλούμε τον Θεό να μας χαρίζει τα σωτήρια και λυτρωτικά δάκρυα της Χάριτος Του.

Αναζητητής