Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Εναλλακτικοί τρόποι για θέρμανση και φωτισμό (β')


Βιοκλιματικός σχεδιασμός


Μπορούμε να χτίσουμε ένα σπίτι έτσι ώστε να κλιματίζεται κατά μεγάλο μέρος από μόνο του; Η απάντηση είναι ναι!

Η παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική, με τον σοφό προσανατολισμό του κτιρίου και τους χοντρούς τοίχους από πέτρα, είναι ουσιαστικά ένα παράδειγμα βιοκλιματικής.

Ο σχεδιασμός ενός βιοκλιματικού κτίριου αποτελεί ένα γοητευτικό συνδυασμό από διάφορα στοιχεία. Τα υλικά, η διάταξη των χώρων, η φύτευση γύρω από το σπίτι δημιουργούν ένα μικροκλίμα που εξασφαλίζει συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης.

Βεράντες-θερμοκήπια συμπεριφέρονται σαν συστήματα θέρμανσης. Φυλλοβόλα δέντρα και αναρριχητικά φυτά προσφέρουν σκιά το καλοκαίρι. Στέγες, παράθυρα, τοίχοι, ζώνες που έρχονται σε επαφή με το έδαφος, λειτουργούν άλλοτε σαν συλλέκτες και άλλοτε σαν «αναμεταδότες» ζέστης, δροσιάς και φυσικού αερισμού.

Το κτίριο μπορεί έτσι να αξιοποιήσει την ηλιακή ενέργεια χωρίς τη μεσολάβηση κάποιας συσκευής, δηλαδή με «παθητικά ηλιακά συστήματα». Μπορούμε, βέβαια, να ενσωματώσουμε στο κτίριο και όποια άλλα ενεργειακά συστήματα ή τεχνολογικούς αυτοματισμούς επιθυμούμε.

Πόσο αποδοτικό μπορεί να είναι ενεργειακά ένα βιοκλιματικό κτίριο; Οι προσομοιώσεις του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με βάση τα πραγματικά στοιχεία από βιοκλιματικά κτίρια που έχουν κατασκευαστεί ώς τώρα στην Ελλάδα, είναι εντυπωσιακές.

Συνολικά, τα βιοκλιματικά κτίρια παρουσιάζουν εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 30% σε σχέση με αντίστοιχα κτίρια που διαθέτουν θερμομόνωση. Συγκρίνοντας με τα παλαιότερα, αμόνωτα κτίρια (που αποτελούν και την πλειονότητα), η εξοικονόμηση ενέργειας φθάνει το 80%.


Περισσότερα: Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ - Πανελλήνια Eνωση Αρχιτεκτόνων), στο τηλ.: 210-32.15.146 - 147. Κατάλογο Εκδόσεων για τη Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΑΠΕ www.cres.gr (τηλ.: 210-66.03.300).

Δεν υπάρχουν σχόλια: