Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Η νηστεία και η Βασιλεία του Θεού


Μέγας Βασίλειος


Ο Ευαγγελιστής Λουκάς θέλοντας, δια της Παραβολής του πλουσίου και πτωχού Λαζάρου, να μας διδάξει περί της καλής διαχείρισης του πλούτου, λέει ότι ο μόνος τρόπος είναι η νηστεία. Να χρησιμοποιεί δηλαδή ο πλούσιος τη νηστεία ως μέσον ελεημοσύνης, για να εισέλθει στον παράδεισο. Ο παράδεισος δεν ανοίγει αλλιώς, Όσοι έχουν πλούτο δύνανται να χρησιμοποιούν τα χρήματα τους όχι για περιττές και άσκοπες διασκεδάσεις. Να τα ξοδεύει για τη συντήρηση των πτωχών. Ο πλούσιος της παραβολής μας εξέλεξε τα φθαρτά αγαθά ως τα άριστα, με τα οποία ήταν πλήρως ικανοποιημένος και ήταν γι’ αυτόν η μόνη φροντίδα της ζωής του. Στα φαγητά και τα ποτά, στα πλουσιώτατα ενδύματα τοποθέτησε την όλη ευτυχία του. Αυτά υπήρξαν η παράκλησίς του και η αμοιβή του και ποτέ του δεν σκέφτηκε ότι υπάρχουν και άλλα καλύτερα αγαθά. Τα τελευταία αυτά, δηλαδή τα αγαθά της αιωνίου ζωής, δεν είχε λόγο ποτέ του να τα περιμένει.
Στο σημείο αυτό ίσως κάποιος αναρωτηθεί. Καλά, αν κάποιος είναι ασθενής πως θα νηστεύσει; Τι θα τους πούμε; Κατ’ αρχάς πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι αληθινά άρρωστοι. Γιατί πολλοί προφασίζονται αρρώστια σωματική και αδυναμία προκειμένου να απέχουν από τη νηστεία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί ιατροί συστήνουν δίαιτα στους ασθενείς προκειμένου να θεραπευτούν. Ε, λοιπόν, αυτό που προτείνει εκ των υστέρων η επιστήμη το έχει ήδη προτείνει από καιρό η Εκκλησία. Τι είναι ευκολότερο για την κοιλιά, να περάσει τη νύκτα με τη λιτότητα της δίαιτας, ή να κείτεται βαρειά με την αφθονία των φαγητών; 6
Όπως για να σώσουμε από τη τρικυμία ένα γεμάτο από φορτίο πλοίο ρίχνουμε ένα μέγα μέρος αυτού, έτσι και με τη νηστεία ελαφρώνουμε τη ψυχή μας προκειμένου να σκέφτεται το Θεό. «Ο Μ. Βασίλειος, γνώστης μεγάλος της ιατρικής επιστήμης, μας λέει ότι τα σώματα των ανθρώπων όταν παραφορτώνονται με τον συνεχή χορτασμό, εύκολα υποκύπτουν στις ασθένειες. Όταν όμως κάνουν χρήση στερεάς και ελαφράς τροφής, και το αναμενόμενο από τη νόσο κακό ξεφεύγουν, όπως την κακοκαιρία το πλοίο και το ήδη παρόν ενοχλητικό το ξεπερνούν, σαν κάποια έφοδο δίνης. Όμως η ησυχία κατά τη γνώμη των περισσοτέρων είναι πιο κουραστική από το τρέξιμο και η ηρεμία από την πάλη, εάν ισχυριζόμαστε ότι και η τρυφή είναι καταλληλότερη από την δίαιτα για τους ασθενείς».



Δεν υπάρχουν σχόλια: