Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Η θρησκευτική ελευθερία στο σχολείο

Τι είπε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στους μαθητές

του Αντώνη Τριανταφύλλου


«Δεν μπορεί μια δομημένη κοινωνία να αλλάξει τις αντιλήψεις και τα ‘’πιστεύω’’ της που έχουν διαμορφωθεί μέσα στους αιώνες, δεν μπορεί η υπάρχουσα κοινωνία να αλλάξει τα δεδομένα της. Όμως την ίδια στιγμή το κράτος επουδενί δεν επιτρέπεται να πιέσει τους φιλοξενούμενους και τους μετανάστες να αφομοιωθούν». Τα παραπάνω ειπώθηκαν το Σάββατο από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στη διάρκεια συζήτησης με μαθητές όλων των τάξεων στο πλαίσιο της 4ης συνάντησης της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων με θέμα: «Σχολικοί Κανονισμοί και Δημοκρατική Διοίκηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», που διοργάνωσε ο Συνήγορος του παιδιού.

Η υπουργός Παιδείας άκουσε τις απόψεις των παιδιών και απάντησε σε ερωτήματά τους. Ανάμεσα στα σημεία που συζητήθηκαν ήταν η καλλιέργεια της δημοκρατίας στο σχολείο, η επιβολή κυρώσεων, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου αλλά και των ίδιων των σχολικών κανονισμών σε κάθε σχολική μονάδα.

Η Άννα Διαμαντοπούλου και οι εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας επιχείρησαν να «ιχνηλατίσουν» τα όρια της ανεξιθρησκείας και του σεβασμού της θρησκευτικής πίστης στο πλαίσιο της συζήτησης για το ανοιχτό σχολείο. Οι εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας μετέφεραν στην Άννα Διαμαντοπούλου αιτήματα συμμαθητών τους που δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι να μην πιέζονται να συμμετάσχουν στην πρωινή προσευχή και τον εκκλησιασμό. «Υπάρχουν αιτήματα μαθητών που δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι να μην συμμετέχουν στη διαδικασία του εκκλησιασμού και της πρωινής προσευχής» σημείωσε μια μαθήτρια υποστηρίζοντας ότι τέτοιες πρακτικές μοιάζουν με καταναγκαστική εργασία για όσους δεν συμμερίζονται τις ίδιες θρησκευτικές πεποιθήσεις με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους.

Η υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι το ζήτημα των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων απασχολεί έντονα όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. επισήμανε βέβαια ότι δεν μπορεί η υπάρχουσα κοινωνία να αλλάξει τις διαμορφωμένες αντιλήψεις και πιστεύω της που έχουν δομηθεί μέσα στους αιώνες, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων των πολιτών και των μεταναστών που επέλεξαν τη χώρα μας ως τόπο διαμονής τους.

«Επουδενί δεν μπορεί δάσκαλος να υποχρεώσει παιδί να συμμετέχει σε προσευχή κι αν συμβαίνει αυτό θέλω να μου το αναφέρετε» είπε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου απαντώντας σε σχόλιο μαθητή και σημείωσε: «Δεν μπορεί κανείς δάσκαλος να επιβάλλει σε παιδί να συμμετέχει σε προσευχή, είτε είναι μετανάστης, είτε είναι παιδί δηλαδή που προέρχεται από άλλη χώρα και άλλη θρησκεία, είτε είναι και Έλληνας».

Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε πως «η χώρα έχει ανεξιθρησκεία» και επομένως «Δεν υπάρχει το θέμα της επιβολής του να συμμετέχει κάποιος στην πρωινή προσευχή ή σε οποιαδήποτε διαδικασία που αφορά τα θρησκευτικά ή τα συγκεκριμένα θέματα της θρησκείας».

Πάντως, εκπαιδευτικοί, αλλά και πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ότι τα όρια της θρησκευτικής ανεκτικότητας και ελευθερίας στο χώρο του σχολείου δεν είναι τόσο νεφελώδη. Το ίδιο το Σύνταγμα στη δεύτερη παράγραφο του Άρθρου 16 που αφορά την παιδεία επισημαίνει τα εξής:

«Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

amen.gr



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει κάτι το κακό στα λεγόμενα της υπουργού.
Συμφωνώ απόλυτα.