Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009

Τροφές που καίνε λίπος (β')

Καρύδια

Αποτελούν μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά συστατικά. Επιπλέον περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών στερολών καθώς και μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Μάλιστα, περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα Ω-3 λιπαρών οξέων σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, ενώ μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Σύμφωνα με έρευνες, 8-10 καρύδια την ημέρα βοηθούν στην απώλεια βάρους και σωματικού λίπους. Επίσης μειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης με αποτέλεσμα να μην αφήνουν τον οργανισμό να αποθηκεύσει επιπλέον λίπος.


Μπάρες δημητριακών


Αποτελούν το ιδανικό πρωινό - είναι γνωστό πως όσοι τρώνε ένα κανονικό γεύμα το πρωί διατηρούν το βάρος τους σταθερό, έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και καλύτερη μνήμη- και ξεγελούν τη λαχτάρα για γλυκό τις πιο... επικίνδυνες ώρες της ημέρας. Όσον αφορά τώρα τις φυτικές ίνες, έχουν τη μοναδική ικανότητα να ρίχνουν τα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία μειώνει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί το λίπος ως καύσιμο.

Κανέλα

Χρησιμοποιήστε τη αντί για ζάχαρη για να δώσετε πιο γλυκιά γεύση στον καφέ σας. Αν σκεφτείτε πως μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη περιέχει 16 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη κανέλας μόλις 8, μπορείτε να φανταστείτε πόσες θερμίδες μπορείτε να γλιτώσετε το χρόνο αν υποθέσουμε ότι πίνετε καθημερινά έστω έναν καφέ με μία κουταλιά ζάχαρη. Επίσης χρησιμοποιώντας κανέλα στην κουζίνα σας κάνετε μεγάλη χάρη στην καρδιά σας καθώς σύμφωνα με έρευνες μισή κουταλιά του γλυκού ημερησίως μειώνει τη χοληστερόλη στον οργανισμό κατά 18% και τα τριγλυκερίδια κατά 30%.

Σολομός
Αποτελεί το Α και το Ω της διατροφής, καθώς είναι μια από τις καλύτερες πηγές των απαραίτητων για τον οργανισμό Ω-3 λιπαρών οξέων. Μια εβδομαδιαία κατανάλωση 2-3 μερίδων σολομού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας κατά 35%. Επιπλέον, η πρόσληψη 300 - 400 γραμμ. ψαριού την εβδομάδα αποτελεί την καλύτερη δικλείδα ασφαλείας για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Είναι προτιμότερο να αγοράζετε ολόκληρο φιλέτο και να προτιμάτε τις φέτες που είναι κομμένες οριζόντια κατά μήκος του ψαριού. Όταν τον διαλέγετε, το χρώμα του πρέπει να είναι «ζωντανό» ροζ, οι γραμμές της σάρκας του ευδιάκριτες και οι γραμμές του λίπους όχι ιδιαίτερα μεγάλες. Αν δεν τηγανιστεί έχει ελάχιστες θερμίδες και μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης, καθιστώντας το ιδανικό για όσους κάνουν δίαιτα, αφού δίνει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και πολύ λίγες θερμίδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: