Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Η έννοια του σεβασμού σήμερα (β')

2. Σεβασμός της προσωπικής ζωής του άλλου


Δηλαδή, σεβασμός τη περιοχής εκείνης όπου ζει κανείς με τον εαυτό του ή με την οικογένεια του, τα πρόσωπα που αγαπά, τους δικούς του και τους φίλους του. Ο σεβασμός αυτής της σφαίρας είναι κάτι που σήμερα όλο και περισσότερο παραμερίζεται. Γιατί παντού επικρατεί μια τάση για δημοσιότητα. Έχουμε μια μανία να εισχωρούμε εκεί που θα έπρεπε να σταματάμε.

Μας διακρίνει μια νοσηρή περιέργεια που ηδονίζεται να ξεσκεπάζει, να διαπομπεύει και να ντροπιάζει. Και σ’ αυτό βοηθούν τα σύγχρονα τεχνικά μέσα. Και αυτή τη νοσηρή τάση εκμεταλλεύονται εκείνοι, που κρύβονται πίσω από το θέαμα ή το έντυπο με σκοπό το κέρδος και την εμπορική επιτυχία. Έτσι επικρατεί μια ατμόσφαιρα πλήρους ελλείψεως σεβασμού για κάθε τί το προσωπικό.


3. Σεβασμός στις ανθρώπινες σχέσεις


Αλλά και σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις ο σεβασμός είναι η εγγύηση για να διατηρούν οι σχέσεις αυτές την ανθρωπιά τους. Π.χ. όταν ένα ζευγάρι φθάνει στο σημείο να μην αισθάνεται κατανόηση και ασφάλεια ο ένας κοντά στον άλλο, τότε υπάρχει αιτία να ερευνήσουμε μήπως έλειψε ο σεβασμός και μεταχειρίζονται ο ένας τον άλλο σαν κάποιο αντικείμενο.

Ή όταν διαλύεται μια φιλία, πρέπει να διερωτηθούμε μήπως έλειψε ο σεβασμός. Απ’ αυτόν τον σεβασμό προέρχεται αυτό που ονομάζουμε ευγένεια. Γιατί γνήσια ευγένεια είναι η έκφραση σεβασμού στην ανθρώπινη προσωπικότητα, η οποία συμβάλλει ώστε οι άνθρωποι να μην αλληλοτραυματίζονται.


π.Γ.Στ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: