Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Δ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ


«Χαῖρε, ὅτι τόν πολύφωτον ἀνατέλλεις φωτισμόν,

Χαῖρε, ὅτι τόν πολύρρυτον ἀναβλύζεις ποταμόν»


Η Δημιουργία θα ήταν κόλαση εάν δεν υπήρχε το φως. Το φως είναι το φυσικό περιβάλλον του ανθρώπου και δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς το φως.

Αλλά αν το φως του ηλίου που ζωογονεί όλη την δημιουργία είναι τόσο σπουδαίο, πόσο ανώτερο είναι το θείο φως που φωταγωγεί την πνευματική δημιουργία. Γι’ αυτό έπλασε ο Θεός τον άνθρωπο «υόν φωτός καί μέρας».

Δυστυχώς σε μια κρίσιμη στιγμή ο άνθρωπος αποκόπηκε από το θειο φως και έπεσε σε φοβερό σκοτάδι. Προσπάθησε βέβαια με τα δικά του φώτα να φωτισθεί, αλλά δεν κατάφερε και σπουδαία πράγματα. Σχεδόν τίποτα. Γι’ αυτό πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Επικρατούσε σύγχυση και χάος πάλι πάνω στη γη.

Για μια στιγμή όμως ακούστηκε και πάλι, όπως στην πρώτη δημιουργία «γενηθήτω φς καί γένετο φς». Και το φως αυτή τη φορά προήλθε από την Θεοτόκο. Γι’ αυτό ο ιερός υμνογράφος της απευθύνει το «χαρε, τι τόν πολύφωτον νατέλλεις φωτισμόν»

Και το φως αυτό είναι ο Ιησούς Χριστός. Αυτός είναι το φως του κόσμου και « κολουθν μοί», είπε, «ο μή περιπατήσει ν τ σκοτί λλ’ ξει τό φς τας ζως».

Το φως αυτό το ακολούθησαν στρατιές επάνω στη γη. Φωτίστηκαν, αγνίστηκαν, αγιάσθηκαν. Έζησαν τις θείες ελλάμψεις Του. Το έζησαν ως φως ιλαρόν, τηλαυγές, σαν το φώς της γνώσεως. Σαν φως που φωτίζει «πάντα νθρωπον ρχόμενον ες τόν κόσμον». Αυτό το φως διέλυσε τα πυκνά σκοτάδια της πλάνης, της ειδωλολατρίας και των αιρέσεων.

Το φως αυτό είναι άδυτο. «Χαρε, στέρος δύτου μήτηρ». Όλα τα άλλα φώτα θα δύσουν και θα χαθούν. Μόνον το φως του Χριστού και όσοι φωτισθούν απ’ αυτό το φως, θα είναι για πάντα το φως του κόσμου και θα ζουν αιώνια.

Δυστυχώς υπάρχουν και μερικοί που δεν θέλουν αυτό το φως, γιατί τα έργα τους δεν αντέχουν στο φως. Αυτοί θα ζουν μέσα στο χάος.

Οι ισραηλίτες πέρασαν την περιπέτεια της ερήμου πηγαίνοντας από την Αίγυπτο στην γη της επαγγελίας με την καθοδήγηση μιας φωτεινής νεφέλης, μέσα στην οποία ήταν ο ίδιος ο Θεός.

Και μείς σήμερα αν θέλουμε να περάσουμε την έρημο του 21ου αιώνα πρέπει ν’ ακολουθήσουμε την φωτεινή νεφέλη, που προπορεύεται πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια τώρα πάνω στη γη. Είναι ο Χριστός. Είναι το αληθινό άκτιστο και άδυτο φως.

Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει και να μας σώσει.


π.Γ.Στ.




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπεραγία Θεοτόκε σώσε μαςμε αυτά που ακούμε και βλέπουμε.
Αδελφοί καλό υπόλοιπο νηστείας.
Μην δειλιάζετε...Υπομονή.
Ο αγώνας είναι σκληρός.
π.Αντώνιος

Ανώνυμος είπε...

Πολύ πετυχημένοι αυτοί οι σχολιασμοί στους Χαιρετισμούς. Σύντομοι και εύχτοχοι. Για να μπαίνουμε στο νόημα και μεις οι εργαζόμεοι οικογενειάρχες, που η δουλιε΄μας δεν μας επιτρέπει να πηγαίνουμε στις εκκλησιές τις παρασκευές τα απογέυματα.
Μας βοηθάνει πολύ.
Να είστε όλοι οι διαχειριστές του ιστολογίου καλα.