Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΕΣΠΕΡΑΣ

ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ


Η νύχτα μας κοιμίζει, είναι πολύ επικίνδυνη και τα περισσότερα δυστυχήματα και παραστρατήματα γίνονται την νύχτα. Όποιος καταφέρνει να ξαγρυπνεί, όπου πρέπει, είναι πολύ δυνατός.

Το πράγμα όμως θέλει άσκηση. Μόνο όσοι ασκούνται στην εγρήγορση μπορούν να μένουν άγρυπνοι στις επάλξεις. Οι περισσότεροι δυστυχώς κοιμόμαστε. Από τις δέκα, οι πέντε παρθένες κοιμήθηκαν. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας μακαρίζει αυτούς που θα βρει ο Κύριος άγρυπνους για να Τον υποδεχθούν « εν τω μέσον της νυκτός».

Ο Χριστός έρχεται νύχτα . Έρχεται μέσα στο χάος και στη σύγχυση του αιώνος τούτου. Έρχεται μέσα στη δοκιμασία και τον πόνο. Έρχεται επάνω στην πιο τραγική αποτυχία μας. Πάντως έρχεται συνέχεια χωρίς να Τον περιμένουνε « εν τω μέσω της νυκτός»,και είναι μακάριος όποιον βρίσκει άγρυπνο ανάμεσα σ’ αυτό το χάος.

Άγρυπνος είναι ο ταπεινός, ο τίμιος που δεν υποκύπτει στους ισχυρούς της ημέρας και τους πειρασμούς του πονηρού.

Άγρυπνη είναι η μητέρα, που θυσιάζεται για τα παιδιά της, ο πατέρας που εργάζεται τίμια, ο φτωχός που σηκώνει το σταυρό της φτώχειας, ο ιεραπόστολος που θυσιάζει την καριέρα του, ο ασκητής που προσεύχεται για όλο τον κόσμο.

Άγρυπνος είναι ο καθένας μας που μάχεται στήθος με στήθος με την κακία.

Άγρυπνοι υπήρξαν όλοι οι άγιοι.

Εμείς αγρυπνούμε ή κοιμώμαστε ;


π.Γ.Στ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ εύστοχα και ωφέλιμα τα κειμενάκια για την Μ.Βδομάδα.

Ανώνυμος είπε...

Για ακόμα μια φορά εξαιρετικά!