Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Γκρέμισέ τα στην Πάτρα (γ')

Πέτρος Μπάζος, αρχιτέκτονας


Το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών πόλεων είναι η έλλειψη του αστικού κενού. Η Πάτρα, δυστυχώς, δεν επωφελήθηκε από τη γνώση της κατάντιας της Αθήνας, αλλά παρασύρθηκε από το οικοδομικό μένος, την απουσία πολεοδομικού σχεδιασμού και την αντικοινωνική και κερδοσκοπική πολιτική της Μεταπολίτευσης.

Η Πάτρα θα μπορούσε να εξελιχθεί εκμεταλλευόμενη την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της, τις στοές, μέσα στις οποίες ανέκαθεν ελάμβαναν χώρα οι μικρές καθημερινές περιπέτειες των κατοίκων της. Η στοά σού δίνει τη δυνατότητα να κοντοστέκεσαι. Είναι ένας προστατευμένος χώρος κοινωνικοποίησης, που είναι μέσα στο DNA του Έλληνα από την αρχαιότητα.

Αν μου δινόταν η εξουσία να αλλάξω κάτι στην πόλη, θα ζητούσα μια μικρή θυσία από πολλούς παρά μια μεγάλη από λίγους. Να διανοίξουμε στοές σε ολόκληρη την πόλη διευρύνοντας τη χωρητικότητά της στο επίπεδο του πεζού. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για συνεύρεση, για συζήτηση, για ανάπτυξη κριτικής σκέψης, να μπολιαστούν οι πολίτες της με το μικρόβιο της συμμετοχικότητας.




3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ όμως είναι Πάτρα και ο καθένας κοιτάει το στενό του συμφέρον.
Αν κάποτε ο Δήμος αποφασίσει να στείλει ένα συνεργείο από σχετικά έμπειρους μηχανικούς στο κέντρο της Πάτρας, ξέρετε πόσες στοές θα βρούν που έχουν εξ ολοκλήρου προσαρτηθεί σε καταστήματα κυρίως στην Αγίου Ανδρέου και στη Ρήγα Φεραίου; Μιλάμε για καραμπινάτες καταπατήσεις κοινοχρήστων χώρων.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο φίλε μου.
Η Πάτρα είνα ένα ξέφραγο αμπέλι, που ο καθένας κάνει ό,τι θέλει επειδή έχεις τιπλάτες ισχυρών.
Όσι γι' αυτό που εγραψες για τα καταστήματα, αν ο Δήμος ήταν σοβαρός θα έκλεινε πολλά μαγαζάκια. Όταν όμως βλέπεις να κλείνουν καφετέριες για παραβάσει και μετά από μια εβδομάδα να ξανανοίγουν σαν να μην έγινε τίποτα, τότε αρχίζεις να υποψιάζεσαι πως το παιχνίδι είναι στημένο. Ο Δ¨ημος συναλλάσσεται με αυτούς.
Δεν μπορεί παράδειγμα να περπατάς επί της Ρήγα Φεραίου και σην διαστάυρωση με την Αγ.Νικολάου το πεζοδρόμιο να εχει καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα και να πρέπει να κατέβεις στον δρόμο για να περάσεις. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.
Η δημοτική Αστυνομία την εν λόγω καφετέρια την έχει κλείσει τόσες φορές και όμως κάθε φορά λειτουργεί κανονικότατα.
Δεν θέλουνε να τα λύσουνε τα προβλήματα, γιατί πολυ απλά υπάρχει τοπική ΔΙΑΠΛΟΚΓΗ!!!

Ανώνυμος είπε...

Αχ Πάτρα πανέμορφη που σε κατάντησαν οι τοπικοί άρχοντες κουρελού.
Θλίψη προκαλεί η σημεροινή εικόνα της Πάτρας. Εγκατάλειψη, βρωμιά και δυσωδία, γκρίζο παντού.
η Πάτρα θέλει ένα τρελλό Δήμαρχο να την αναμορφώσει.
Όσο τον Δημαρχιακό θώκο κατέχουν απλοί διαχειριστές της εξουσίας, η Πάτρα θα γίνεται χειρότερη.
Δεν θέλουμε εκκολαπτόμενος πολιτικούς για Δημάρχους ούτε απόστρατους της κεντερικής πολιτικής σκηνής που έρχονται στην Μαιζώνος για να κολλήσουν τα τελευταία ένσημά τους.
Θέλουμε ανθρώπους με όραμα που να αγαπάνε πραγματικά την Πάτρα.

Ζητάμε πολλά ;