Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Φόβος ανωμαλίας στην Κύπρο

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Τρομερό το σοκ για την κυπριακή κοινωνία. Κλίμα βαθύτατης ανησυχίας έχει προκαλέσει η δολοφονία μπροστά από το σπίτι του, στην καλύτερα φυλασσόμενη περιοχή της Λευκωσίας, του Αντη Χατζηκωστή, διευθύνοντος συμβούλου του μεγαλύτερου κυπριακού συγκροτήματος στον χώρο των μέσων ενημέρωσης και γιου του ιδιοκτήτη του, Κωστή Χατζηκωστή.
Η πέραν πάσης αμφιβολίας εκτέλεσή του εν ψυχρώ από επαγγελματίες δολοφόνους που διέφυγαν αφήνει ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα - τόσο της πολιτικής δολοφονίας όσο και εκείνης από οικονομικά κίνητρα κατ’ εντολήν κάποιου επιχειρηματικού αντίζηλου ή συναλλασσόμενου με το θύμα στο οικονομικό πεδίο.

Μέχρι να συλληφθούν οι δολοφόνοι είναι προφανές ότι ουδείς γνωρίζει τα αίτια της στυγερής πράξης τους. Και αν μεν αυτά είναι οικονομικά, το γεγονός θα είναι φυσικά αποτρόπαιο, με έμμεσες μόνο επιπτώσεις στην πολιτική ζωή του νησιού, χωρίς αποσταθεροποιητικές συνέπειες.

Αυτό που κάνει, όμως, το αίμα των Κυπρίων να παγώνει στις φλέβες τους είναι το ενδεχόμενο η δολοφονία να είναι πολιτική - εκδοχή που αναπότρεπτα κυριαρχεί, ατεκμηρίωτη, στις συνειδήσεις σχεδόν όλου του πληθυσμού.

Η υποψία δεν είναι αβάσιμη από πολιτική σκοπιά: Το συγκρότημα του Κωστή Χατζηκωστή, με τον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα, την εφημερίδα «Σημερινή», τον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο», έξι περιοδικά κ.λπ. υπήρξε το προπύργιο στα ΜΜΕ του μετώπου του «Οχι» στο σχέδιο Ανάν, την κρίσιμη περίοδο 2003-2004.

Ο ρόλος του στον θρίαμβο του «Οχι» με το ιστορικό 76% υπήρξε καθοριστικός. Ο λόγος είναι ο εξής: Το συγκρότημα Χατζηκωστή είναι δεξιό. Η ηγεσία όμως του ΔΗΣΥ, του κόμματος της κυπριακής Δεξιάς, είχε και έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του «Ναι» στο σχέδιο Ανάν. Το συγκρότημα Χατζηκωστή, όμως, διεμβολίζει βαθύτατα τον κόσμο της κυπριακής Δεξιάς, δεδομένου ότι είναι σαρξ εκ της σαρκός της, και μεταφέρει ένα μεγάλο τμήμα του στο στρατόπεδο του «Οχι». Εξ αντικειμένου, δηλαδή, αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια των Αμερικανών, των Αγγλων, των Τούρκων και όλων των ξένων που προωθούν κάποια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν, όπως φυσικά και των Κυπρίων συνοδοιπόρων τους.

Δεν πρόκειται, φυσικά, ο πατέρας Χατζηκωστής να υποστείλει την αγωνιστική σημαία του συγκροτήματός του κατά παρόμοιων σχεδίων λύσης του Κυπριακού, εξαιτίας της δολοφονίας του ενός από τους δύο γιους του. Θα ήταν όμως αφελές να ισχυριστεί κανείς ότι η δολοφονία του Α. Χατζηκωστή δεν αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα εναντίον του στρατοπέδου του «Οχι» στον κρισιμότατο τομέα των ΜΜΕ. Σαφώς και το μέτωπο του «Οχι» αποδυναμώνεται από αυτήν τη στυγερή εκτέλεση.

Παράλληλα, ο φόβος φωλιάζει πλέον στο νησί, που έχει πολύ πικρή πείρα από πολιτικές δολοφονίες στο παρελθόν, συνδεόμενες συχνά με τα σχέδια μυστικών υπηρεσιών... «φιλικών» προς την Κύπρο χωρών. Και σήμερα αλωνίζουν κυριολεκτικά στη Μεγαλόνησο οι ξένες μυστικές υπηρεσίες και μάλιστα πιο ασύδοτες από παλιά. Η δολοφονία του Α. Χατζηκωστή φέρνει στον νου όλων εξαιρετικά επώδυνες και απεχθείς στιγμές της κυπριακής ιστορίας, που κανένας δεν θα ήθελε να τις ξαναζήσει.

Η δολοφονία αυτή, επιπροσθέτως, μεταστρέφει εν μέρει το κλίμα στην Κύπρο αναφορικά με την κλοπή της σορού του εκλιπόντος Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Τα αρχικά συναισθήματα οργής προς τους πολιτικούς υπευθύνους της βεβήλωσης του τάφου του, που οδηγούσαν αυθόρμητα σε προσωρινή έστω συσπείρωση του μετώπου του «Οχι», τώρα αρχίζουν να καλύπτονται από τον φόβο: οι τυμβωρύχοι γίνονται πλέον αδίστακτοι δολοφόνοι, αν όντως οι δράστες των δύο υποθέσεων συνδέονται πολιτικά.

Δεν γνωρίζουμε, φυσικά, αν αυτό είναι αληθές. Στο μυαλό του καθενός, όμως, αυτή η σκέψη καρφώνεται μέχρις ότου αποδειχθεί λανθασμένη - αν ποτέ γίνει αυτό.

ΑΙΤΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ
Κρίσιμη φάση στο Κυπριακό


Ολοι γνωρίζουν ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη καμπή. Οι Αγγλοαμερικανοί πιέζουν αφόρητα τη Λευκωσία να συμφωνήσει οπωσδήποτε σε λύση του Κυπριακού που θα αποτελεί «καμουφλαρισμένη» εκδοχή του σχεδίου Ανάν - και μάλιστα άμεσα, χωρίς χρονοτριβή. Η στάση του σημερινού Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Το κεντρώο ΔΗΚΟ και η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση, αν ο Δ. Χριστόφιας αποδεχθεί απαράδεκτη λύση. Ο δεξιός ΔΗΣΥ, όμως, είναι έτοιμος να συνεργαστεί τότε με το κυβερνητικό αριστερό ΑΚΕΛ - και τα δύο κόμματα έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων! Σε τέτοια φάση, αυτή η δολοφονία πολλά σχέδια διευκολύνει.

πηγή





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ελεος ρε παιδιά..Παντού συνομωσίες βλέπετε?
Καθαρά τυχαίο είναι.
Και εγώ είμαι κατά του Ανάν γιατί δεν με πέιραξε κανείς?
Αμάν πια!