Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ


Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής (580-662), ήταν αρχικά Ηγούμενος της Μονής Χρυσουπόλεως κοντά στην Κωνσταντινούπολη και αγωνίσθηκε για πολλά χρόνια χωρίς «ανώτερη» εκκλησιαστική υποστήριξη, ενώ τα Πατριαρχεία της Ανατολής και η Ρώμη είχαν αποδεχθεί την αίρεση κάτω από πίεση του μονοθελήτου Αυτοκράτορα Κώνσταντος Β΄ (641-668). Ο Άγιος Μάξιμος, χωρίς να κατέχει κάποια ιδιαίτερη θέση στην εκκλησιαστική ιεραρχία - ήταν ένας απλός μοναχός - ύψωσε το θεολογικό του ανάστημα ένας αυτός, εναντίον όλης της «επισήμου Εκκλησίας». Ο Άγιος Μάξιμος υπήρξε κατά τη μαρτυρία των ιστορικών «μέγιστος θεολόγος, ο οποίος εσφράγισε με το αγωνιστικό του σθένος και την πλούσια συγγραφική του προσφορά τη θεολογική αναίρεση της μονοθελητικής αιρέσεως»· επίσης, «είναι δύσκολον να ευρεθή άλλος θεολόγος ο οποίος να επηρέασε περισσότερον την πορείαν της ελληνικής ορθοδόξου θεολογίας από αυτόν».

Ο Άγιος Μάξιμος περιήλθε γη και θάλασσα από την ΚΠολη μέχρι την Ρώμη για να προασπιστεί την Αλήθεια, συνελήφθη, υπέστη φρικτά βασανιστήρια και πέθανε στην εξορία. Δεν έζησε για να παραστεί στην Στ΄ Οικουμενική Σύνοδο, όμως δια των μαρτυρικών αγώνων του υπέρ της Ορθοδοξίας και δια της θεοπνεύστου θεολογίας του απετέλεσε τον εμπνευστή και το θεμέλιο αυτής της Συνόδου.

Όπως διαβάζουμε στο συναξάριο της εορτής της Στ΄ Οικουμενικής Συνόδου η Αγία Σύνοδος καταδίκασε ως αιρετικούς επτά (7) Πατριάρχες (!!) και άλλους Επισκόπους καθώς και αρκετούς κληρικούς.

Αναθεματίστηκαν, καθαιρέθηκαν και εκδιώχθηκαν από την Εκκλησία του Χριστού ως αιρετικοί :

A. 4 Οικουμενικοί Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως Σέργιος (610-638), Πύρρος (638-641, 654), Παύλος Β΄ (641-653) και Πέτρος (654-666),

Β. ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Κύρος (630-642),

Γ. ο Πατριάρχης Αντιοχείας Μακάριος (650-685),

Δ. ο Πάπας Ρώμης Ονώριος (625-638) και

Ε. οι επίσκοποι Στέφανος, Πολυχρόνιος και Κωνσταντίνος.

Και η Σύνοδος δικαίωσε μετά θάνατον τον απλό μοναχό Μάξιμο τον Ομολογητή, τον οποίο είχαν καταδικάσει οι ανωτέρω αιρετικοί μεγαλοσχήμονες Επίσκοποι και Πατριάρχες.

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΤΩΝΕΙ


π. Αναστάσιος


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ...

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΤΟΝ Π.ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΝΑ ΜΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓ.ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΦΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΑΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ...
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΝ ΙΣΤΟΛΟΓΟ ΑΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ Π.ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ ΝΙΚΟΣ