Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Αποκαλύφθηκε προτομή του εθνομάρτυρα Γρηγορίου Δέρκων, στη Ζουμπάτα


Ένας ακόμα μάρτυρας της πίστης και της πατρίδας, γνήσιο τέκνο της αχαϊκής γης, βρήκε την τιμή που του άρμοζε στον γενέθλιο τόπο του, έστω και αν χρειάστηκε να περάσουν 188 χρόνια.
Παράλληλα, μόλις την περασμένη Κυριακή, μία μέρα μετά τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου, ήρθε η ώρα για τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο να υλοποιήσει μία ακόμα πρωτοβουλία του που συνδέεται με την ανάδειξη των τοπικών Αγίων και ηρώων.
Κι όλα αυτά συνέβησαν στο μικρό και σχεδόν εγκαταλελειμμένο χωριό Ζουμπάτα του Παναχαϊκού, που σήμερα αποτελεί οικισμό του Τοπικού Διαμερίσματος Μοίρα του Δήμου Πατρέων, παρουσία του Δημάρχου της Πάτρας, Ανδρέα Φούρα, πλήθους εκπροσώπων αρχών και φορέων, αλλά και πολλών πολιτών που έλκουν την καταγωγή τους από την Ζουμπάτα, όπως και το τιμηθέν πρόσωπο, που δεν ήταν άλλο από τον εθνομάρτυρα, Μητροπολίτη πρώην Δέρκων, Γρηγόριο, ο οποίος ακολούθησε την μοίρα του συνονόματού του, Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ και απαγχονίσθηκε μόλις μία μέρα αργότερα, από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο του 1821, προκειμένου να τρομοκρατηθούν οι επαναστατημένοι Έλληνες.
Η απόδοση της οφειλομένης τιμής στον «στρατευμένο» Αχαιό ιεράρχη της ορθοδοξίας και της πατρίδας, υπήρξε μία από τις πρώτες σκέψεις του κ. Χρυσοστόμου, όταν αυτός ανέλαβε τα «ηνία» της Μητροπόλεως Πατρών. Μάλιστα, πριν δύο χρόνια επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ζουμπάτα και λειτούργησε σε αυτόν. Ήταν η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, που ένας Μητροπολίτης βρισκόταν και πάλι σε αυτό τον Ιερό Ναό και χοροστατούσε στην θεία λειτουργία. Έκτοτε, είχε ανακοινώσει στους Ζουμπατιώτες πως στόχος του ήταν να στηθεί μια προτομή του Μητροπολίτη Δέρκων Γρηγορίου, στον τόπο όπου ο εθνομάρτυρας πρωτοείδε το φως του ήλιου και γαλουχήθηκε με τις ιδέες της λευτεριάς και της ορθοδοξίας.
Η ώρα της εκπλήρωσης της υπόσχεσης έφτασε την προηγούμενη Κυριακή. Όλοι ήσαν εκεί. Στην λαμπροστολισμένη Ζουμπάτα, ο χαρμόσυνος αντίλαλος της καμπάνας και η υψωμένη γαλανόλευκη υποδέχονταν το πλήθος πολιτών και φορέων που έφταναν για να τιμήσουν τον ήρωα του γένους. Με συγκίνηση, ο κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην θεία λειτουργία και αποκάλεσε «τιμή και καμάρι του τόπου, της τοπικής εκκλησίας, αλλά και όλης της Ελλάδος», τον Μητροπολίτη Δέρκων Γρηγόριο, που μαζί με τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε’ και τους άλλους μάρτυρες και ήρωες της ελληνικής επανάστασης φώτισαν την πορεία του έθνους και ακόμα και σήμερα σηματοδοτούν τις σκέψεις και τις πράξεις των νεοελλήνων. Ο κ. Χρυσόστομος, τόνισε παράλληλα πως αποτελεί ιερή υποχρέωση η αναγνώριση των τοπικών Αγίων και ηρώων. «Πιστεύω ότι αν δεν αγωνιστούμε γι αυτές τις αξίες, θα θρηνήσουμε πάνω σε ερείπια και θα κληθούμε να δώσουμε λόγο όχι μόνο στο Θεό αλλά και στους νεκρούς και σε όσους ζουν και στους αγέννητους ακόμα, για το φοβερό μας παράπτωμα και κατάντημα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσόστομος, αναφερόμενος στην σπουδαιότητα διατήρησης των «ιερών και οσίων» του τόπου μας, κόντρα στην εποχή της ισοπέδωσης και της άγνοιας.
«Μαζί με τον Γρηγόριο τιμάμε τους 11 Πατριάρχες και τους 100 Αρχιερείς, τους 6.000 και πλέον Κληρικούς που φρικτά εβασανίστηκαν και μαρτυρικά ετελειώθησαν υπό του απίστου τυράννου κατά τους χρόνους της πικρής τουρκικής σκλαβιάς και βαρβαρότητας», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Πατρών, ευχαριστώντας παράλληλα, τον Δήμαρχο, κ. Φούρα για την ανάληψη της μισής δαπάνης για την κατασκευή της προτομής, τον πολιτιστικό σύλλογο Μοίρα, «Η Θάνα», αλλά και τον καλλιτέχνη, Ευστάθιο Λεοντή, που φιλοτέχνησε την προτομή του εθνομάρτυρα.
Μετά τη θεία λειτουργία σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή, η οποία κατέληξε στον χώρο που είχε στηθεί η προτομή του Γρηγορίου Δέρκων. Πραγματοποιήθηκε δέηση και ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου της Πάτρας, Ανδρέα Φούρα, όπου εστίασε στην ανάγκη ανάδειξης της ιστορίας και των ιστορικών μορφών που ανέδειξαν οι μικροί οικισμοί, αλλά και στην ανάγκη ανάδειξης των περιφερειακών και ορεινών οικισμών του Δήμου. Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής, κατάθεση στεφάνων και ομιλία από τον φιλόλογο, Στέφανο Σκαρπέλο, ο οποίος αναφέρθηκε στην διαδρομή ζωής του Γρηγορίου Δέρκων από την Ζουμπάτα μέχρι την Θεραπειά του Βοσπόρου, στην ενεργό συμμετοχή του στην εθνική παλιγγενεσία, αλλά και στο μαρτυρικό του τέλος στην αγχόνη, επισημαίνοντας πως για τους αγωνιστές του ’21, πατρίδα και θρησκεία ήσαν ένα και έδιναν από κοινού αγώνα για την λευτεριά. «Πίστη και πατρίδα, λοιπόν, είναι για μας ένα πράγμα. Και όποιος πολεμά για το ένα, πολεμά και για το άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκαρπέλος. Τέλος, παιδιά από τις ενορίες του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Ειρήνης χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς
Να σημειωθεί πως στο τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Χρυσόστομος ανακοίνωσε πως κοντά στην προτομή του Μητροπολίτη Δέρκων θα ανεγερθεί Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής, στο σημείο όπου υπάρχουν τα παλιά ερείπια του Ναού. Τα δομικά υλικά θα προσφέρει ο Δήμος της Πάτρας και τα υπόλοιπα η Μητρόπολη, ώστε σύντομα να υλοποιηθεί και το συγκεκριμένο έργο.
Να σημειωθεί τέλος, πως με ανακοίνωσή της η Μητρόπολη, ευχαριστεί ακόμα την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσάτιδος και καταγόμενη από την Ζουμπάτα, Αναστασία Τογιοπούλου, που είχε την ευθύνη συντονισμού της γιορτής

gowest

Δεν υπάρχουν σχόλια: