Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η ευτυχία προϋποθέτει την πνευματικότητα




Αρχμ.Αστέριος Χατζηνικολάου

Ο Θεός είναι αδημιούργητος, είναι αυθύπαρκτος, υπάρχει από μόνος του. Πάντοτε υπάρχει, κανείς δεν τον έκανε. Και γι ' αυτό είναι Θεός. Ο Θεός είναι αιώνιος, είναι μυστήριο. Αείβιος, από τον οποίον προέρχονται όλα. Τι έκανε ο θεός πριν κάνει τον κόσμο; Δεν υπάρχει πριν. Γιατί δεν υπάρχει χρόνος πριν από τον κόσμο.

Ο Θεός μάς έπλασε για να μετέχουμε στη μακαριότητα του και να είμαστε ευτυχή όντα κοντά του. Γιατί δεν είμαστε; Διότι ο Θεός μάς έκανε ελεύθερους. Η ευτυχία προϋποθέτει την πνευματικότητα. Η πνευματικότητα δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική. Ο Θεός για να δώσει την ευτυχία έδωσε πνευματικότητα. Η πνευματικότητα προϋποθέτει ελευθερία. Η ελευθερία κακώς  χρησιμοποιούμενη οδηγεί τον άνθρωπο στην καταστροφή. Ο Θεός για να κάνει ευτυχείς ανθρώπους έπρεπε να τους κάνει ελεύθερους. Αν τους έκανε όμως ελεύθερους, διακινδύνευε το έργο του. Ο άνθρωπος μπορούσε να πέσει, να τα βάλει με τον Θεό και να είναι δυστυχισμένος. Όσο είναι σε απόσταση από τον Θεό δεν είναι ευτυχής. Όσο πλησιάζει τον Θεό, που είναι η πηγή τής ευτυχίας, πλημμυρίζει την ύπαρξη του από χαρά και ευτυχία. Ξέρει γιατί ζει, γιατί υπάρχει, ποιος είναι ο προορισμός του, ποιο είναι το νόημα του κόσμου, ποιος είναι ο σκοπός τής ζωής. Και ξέρει ότι δεν υπάρχει θάνατος. Γιατί ο θάνατος μπορεί να διακόψει και να προσβάλει κα να νοθεύσει την οποιαδήποτε ευτυχία. Δεν υπάρχει ευτυχία πεπερασμένη. Δεν υπάρχει χαρά που τελειώνει. Όταν
περνάς καλά και ξέρεις ότι η χαρά σου τελειώνει, η χαρά σου γίνεται δυστυχία σου. Η χαρά προϋποθέτει αιωνιότητα. Όποιος πλησιάζει τον αιώνιο Θεό δεν θίγεται από τον θάνατο. [...] Ο Θεός πάντα μπορεί να ξεδιψά τον άνθρωπο και ο άνθρωπος πάντα να έχει μεγαλύτερη δίψα, όμως διαρκώς ικανοποιούμενη. [...] Η ψυχή μας ποτέ δεν χορταίνει τον Θεό. Ο Θεός πάντοτε χορταίνει την ψυχή μας. Και αυτή είναι η αιώνια και ανανεούμενη ευτυχία. Αυτό που ικανοποιεί τη δίψα σου αυτό και την αυξάνει. Και πάντοτε υπάρχει το μεγαλύτερο, που πάλι θα σε ικανοποιήσει. Κι αυτή είναι η αιώνια ευτυχία του ανθρώπου: δεν είναι στατική κατάσταση, η βασιλεία του θεού είναι αιώνια ανάπαυση, αλλά δεν σημαίνει ότι θα αράξουμε εκεί και θα υπάρξει μετά μια πλήξη. Υπάρχει διαρκώς μια ανανεωμένη χαρά, μια διαρκώς αυξανόμενη ευτυχία.
(Απόσπασμα από ομιλία στα Αρσάκεια Σχολεία )

Δεν υπάρχουν σχόλια: