Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ

 Οικουμ.  Πατριάρχης ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ
            «… Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ είναι η λυδία λίθος της πνευματικής ζωής του κάθε ανθρώπου. Αποκαλύπτει αυθεντικά την αληθινή κατάσταση της ζωής του. Η προσευχή εν τέλει αποκαλύπτει ποιοι πραγματικά είμαστε εν σχέσει με τον Θεό και τους άλλους. Αν μπορούμε να προσευχόμαστε, μπορούμε να μιλήσουμε και στους άλλους. Αν γνωρίζουμε πώς να προσευχόμαστε, τότε γνωρίζουμε και πώς να σχετιζόμαστε και με τους άλλους. Η προσευχή είναι καθρέπτης της εσωτερικής ζωής. Αυτό ισχύει τόσο για εκείνους που επέλεξαν να αναλώσουν ολόκληρη τη ζωή τους στην προσευχή όσο και για τους λαϊκούς, άνδρες και γυναίκες, των οποίων η ζωή πρέπει επίσης να ζυμώνεται με την προσευχή.
            Η προσευχή δεν είναι προνόμιο ολίγων αλλά κλήση όλων. Η προσευχή μπορεί να είναι αυτό για το οποίο οι μοναχοί είναι κατ’ εξοχήν προορισμένοι, ταυτόχρονα όμως αποτελεί θεμελιώδη έκφραση της ανθρώπινης σχέσης με τον Θεό και τους άλλους καθώς και με τη φυσική δημιουργία που έπλασε ο Θεός. Ως τέτοια, η προσευχή αγκαλιάζει όντως ολόκληρο τον κόσμο….
            Στην Ορθόδοξη Παράδοση η προσευχή δεν συνιστά κάποιο στάδιο- προκαταρτικό ή τελικό- της πνευματικής ζωής, αλλά μια δραστηριότητα που διεισδύει και διαποτίζει όλα τα στάδια  και όλες τις πτυχές της ζωής. Η προσευχή δεν είναι κάτι που εντάσσεται σε κάποιο χρονικό σημείο της ημέρας ή της εβδομάδας μας. Και όταν αποσυρόμαστε για προσευχή σε συγκεκριμένες ώρες, το πράττουμε για να δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να φθάσει στο σημείο να γίνει ολόκληρος προσευχή, αντί απλώς να απαγγέλλει προσευχές.
            Υιοθετούμε τους λόγους ενός από τους θεολόγους των πρώτων αιώνων, του Ωριγένη: « Ολόκληρη η ζωή ενός αγίου είναι μια μεγάλη αδιάλειπτη προσευχή». Ο στόχος μας είναι να γίνουμε πύρινες φλόγες προσευχής, ζωντανή προσευχή, που θα αναπαύει τους εν απογνώσει και θα θερμαίνει τους εν ανάγκη αδελφούς μας….» .
( « Συνάντηση με το Μυστήριο»).
π.γ.στ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: