Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015

Πως να φτιάχνουμε Πρόσφορο (Πρόσφορο Βυζαντινό με προζύμι) (Εκμάθηση) Video


Πρόσφορο Βυζαντινό με προζύμι (Συνταγή)
– 1500 γρ. αλεύρι χωριάτικο σταρένιο (κίτρινο)
– 800 ml νερό χλιαρό (21-30 °C)
– 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
– 300 γρ. προζύμι
– 1 ειδική σφραγίδα για πρόσφορα 17cm ( ξυλόγλυπτη)
– 1 ταψί αλουμινίου (26-28 εκ διάμετρο)
– 1 ζυγαριά κουζίνας (κατά προτίμηση ψηφιακή)
– 1 ξυλάκι για σουβλάκια
– Φούσκωμα για 3-6 ώρες (ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου).
– Προθέρμανση του φούρνου για 15′ στους 180°C
– Ψήσιμο στους 180°C, 50-60 λεπτά (όχι στον αέρα!).
Σε μία σκάφη προσθέτουμε τα 800 ml νερό, το αλάτι και διαλύουμε μέσα το προζύμι. Προσθέτουμε περίπου 500 γρ αλεύρι και το ανακατεύουμε με μία κουτάλα (μέχρι να γίνει πηχτό σαν μουστάρδα). Σκεπάζουμε την σκάφη με μία πετσέτα και την αφήνουμε για τουλάχιστον 24 ώρες (μέχρι να βγάλει φυσαλίδες). Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα. Ζυμώνουμε με περίπου 20′ (λέγοντας την ευχή).
Αφαιρούμε 300 γρ. ζυμάρι (προζύμι) και το βάζουμε σε ένα τάπερ για την επόμενη εβδομάδα. Με την ζυγαριά χωρίζουμε το πρόσφορο σε 2 μέρη. Το ένα 1200 γρ και το άλλο 800 γρ. Το μεγάλο κομμάτι το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μπάλα, στη συνέχεια το παίρνουμε το απλώνουμε στην φόρμα μέχρι να εφάπτεται με τα τοιχώματα.
Με ένα βρεγμένο πινελάκι ζαχαροπλαστικής βρέχουμε το πάνω μέρος του κομματιού που απλώσαμε στην φόρμα. Στην συνέχεια παίρνουμε την μικρή μπάλα (800γρ) την τοποθετούμε πάνω από το βρεγμένο κομμάτι και την απλώνουμε ομοιόμορφα (ακτίνα περίπου 17 εκ), ώστε να γίνει το πρόσφορο διώροφο. Στην συνέχεια σφραγίζουμε με δύναμη το πάνω κομμάτι ώστε να ενωθούν. Αφήνουμε την σφραγίδα για 3 λεπτά πριν την αφαιρέσουμε. Κάνουμε 24 τρύπες με ξυλάκι από σουβλάκι, για να φεύγει ο αέρας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 180°C (όχι στο αέρα). Τυλίγουμε το πρόσφορο με μια πετσέτα, το κλείνουμε ερμητικά σε μια σακούλα και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει τελείως, ώστε να μαλακώσει από τους υδρατμούς του.

Προσευχή προσφόρου: Κύριε Σὲ εὐχαριστῶ γι᾿ αὐτὴν τὴν ἅγια ὥρα, ποὺ μὲ τὰ ἁμαρτωλά μου χέρια μὲ ἀξιώνεις νὰ ζυμώνω τὰ Πανάχραντα Δῶρα τῆς ἀγάπης Σου. Σὲ παρακαλῶ κατάπεμψε τὸ Πανάγιό Σου Πνεῦμα ποὺ εὐλογεῖ ὅλα τὰ Μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας, νὰ εὐλογήσει καὶ τοῦτα τὰ Δῶρα γιὰ νὰ γίνουν καλὰ καὶ εὐπρόσδεκτα στὸ Ἅγιό Σου θυσιαστήριο. Καὶ σὲ παρακαλῶ νὰ τὰ δεχθῇς ὅπως ἐδέχθης τὴ θυσία τοῦ Ἄβελ, τὴ δοξολογία τῶν Ποιμένων, τὰ δῶρα τῶν Μάγων, τὰ δάκρυα τοῦ Πέτρου, καὶ τοῦ Ληστοῦ τὴν μετάνοιαν. Καὶ ἂς μὲ ἀξιώνεις νὰ σοῦ τὰ προσφέρω πάντοτε εὐσυνείδητα. Ἀμήν.

Δι᾿ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν, Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἐλέησον ἡμᾶς. Ἀμήν.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστουμε ενδιαφερουσα αναρτηση.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΩ ΣΤΗΝ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΟ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Ανώνυμος είπε...

μπραβο στην ενορια σας διοτι τετοιες προσπαθειες ειναι εξαιρετικες και πολυ καλες

μετα διαμαρτυρονται οι ιερεις γιατι δεν φερνουν οι κυριες προσφορο, εμ που να ξερουν, ας τους δειξετε εσεις για να φερνουν στην εκκλησια προσφορα.
μπραβο παντως, βεβαια λιγο δυσκολο το βλεπω αλλα οχι ακατορθωτο.
καλες γιορτες και καλα χριστουγεννα.