Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Νηστεία για μεγάλους και παιδιά


Η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής και οι υπόλοιπες «διατεταγμένες» νηστείες του εκκλησιαστικού έτους είναι αρκετές. Δεν υπάρχει λόγος να προσθέσετε σ’ αυτές άλλη μια μέρα την εβδομάδα. Ρίξτε καλύτερα μεγαλύτερο βάρος στον πνευματικό αγώνα εναντίον των πονηρών λογισμών και των εμπαθών αισθημάτων. Ως προς το σώμα, φτάνει να το κρατάτε υπό τον έλεγχο σας με μια διακριτική εγκράτεια σε όλα.

Τα παιδιά, όταν είναι άρρωστα η ασθενικά, ας μη νηστεύουν. Όταν όμως είναι υγιή, γιατί όχι; Αν δεν συνηθίσουν να νηστεύουν από μικρά, ούτε όταν μεγαλώσουν θα τηρούν τις νηστείες της Εκκλησίας μας.

Με ρωτάτε, αν μπορεί να πιει γάλα κάποιος άρρωστος σε καιρό νηστείας. Όχι μόνο γάλα, μα και άλλες καταλύσιμες τροφές μπορεί να γευθεί, εφόσον αυτό απαιτεί η κατάσταση της υγείας του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αν διάβασα καλά σε σχετική μελέτη οι μόνες υποχρεωτικές νηστείες κατά τις οικουμενικές συνόδους είναι η τετάρτη και η παρασκευή καθώς και η μεγάλη τεσσαρακοστή. όλες οι υπόλοιπες έγιναν με μαγάλες και σοβαρές αντιρρήσεις δεκτές από τους πατέρες. ήταν μόνο για τους μοναχούς.
τι λέτε επ αυτού π. Γερασιμάγγελε;
γδμ