Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Με νύχια και δόντια κράτησε τη Λευκωσία

«Στο πρόσωπό του, τιμήσαμε και όλους όσοι αγωνίστηκαν για να μην μπορέσουν οι Τούρκοι να προελάσουν περισσότερο το 1974 και να καταλάβουν μεγαλύτερες εκτάσεις γης του δήμου μας», δηλώνει ο δήμαρχος Έγκωμης Νίκος Παυλίδης. Ο Αλευρομάγειρος ήταν ο διοικητής του τάγματος 336, που κράτησε με νύχια και με δόντια ελεύθερες τις περιοχές Ιππόδρομου, Αγίου Δομετίου και Αγίου Παύλου - Έγκωμης κατά τις επιθέσεις των Τούρκων στη δεύτερη εισβολή του 1974.

Κράτησε με νύχια και με δόντια τη Λευκωσία
Επίτιμος δημότης Έγκωμης ο διοικητής του τάγματος 336
ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΡΠΑΣ
Ο ΤΙΤΛΟΣτου επίτιμου δημότη Έγκωμης απονεμήθηκε ψες από τον τοπικό δήμο, στον στρατιωτικό Δημήτρη Αλευρομάγειρο. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για απονομή του τίτλου στον Αλευρομάγειρο, ήταν ομόφωνη. «Στο πρόσωπό του, τιμήσαμε και όλους όσοι αγωνίστηκαν για να μην μπορέσουν οι Τούρκοι να προελάσουν περισσότερο το 1974 και να καταλάβουν μεγαλύτερες εκτάσεις γης του δήμου μας», δηλώνει ο δήμαρχος Έγκωμης Νίκος Παυλίδης. Ο Αλευρομάγειρος ήταν ο διοικητής του τάγματος 336, που κράτησε με νύχια και με δόντια ελεύθερες τις περιοχές Ιππόδρομου, Αγίου Δομετίου και Αγίου Παύλου - Έγκωμης κατά τις επιθέσεις των Τούρκων στη δεύτερη εισβολή του 1974.
Ο Αλευρομάγειρος, σήμερα είναι αντιστράτηγος εν αποστρατεία, επίτιμος γενικός επιθεωρητής στρατού. Ηγετική μορφή, σε μια από τις συνεντεύξεις του είπε και τα εξής. «Όπου ο ηγήτωρ ευρίσκετο εις την πρώτην γραμμήν και εμάχετο παρά το πλευρόν τους, ουδείς εγκατέλειψεν τας θέσεις του. Όπου υπήρξεν εγκατάλειψις θέσεως, τούτο ωφείλετο εις την αδράνειαν των ηγητόρων του...» Το ήθος του διαφαίνεται και στην απάντηση που έδωσε όταν του ζητήθηκε η γνώμη για τέλεση μνημοσύνου για τούς 31 ηρωικώς πεσόντες του τάγματός του. «Είμαι απολύτως βέβαιος για τη συμβολή όλων σας στην οργάνωση της τελετής και παρέλκει να σημειώσω ότι αυτή θα περιορισθεί στο μέγα θέμα της Θυσίας τους μακριά από όποιες- σεβαστέςτυχόν κομματικές σας διαφορές. Όλοι μας άλλωστε, εξακολουθούμε και έχουμε ένα στόχο και ένα σκοπό, την αγάπη και την ενότητα της πατρίδας μας».
Η απονομή του τίτλου του επίτιμου δημότη Έγκωμης, έγινε στη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Ζιβανάρη. Στη διάρκειά της, τιμήθηκε και ο έφεδρος καταδρομέας Νεοπτόλεμος Κότσαπας από τη Λάπηθο για την προσφορά του στον πόλεμο του 1974.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητήρια γιά την προσπάθεια σας νά μιλήσετε γιά τήν δίκαιη υπόθεση του αλύτρωτου Ελληνισμου της Κύπρου.