Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Μπορεί να μας σώσει ο Χριστός σήμερα ;


Πολλές φορές ακούμε ερωτήματα σαν κι αυτά:

Από τι μας σώζει σήμερα ό Χριστός;

Ζούμε πλήθος προβληματισμών καθημερινά, μας πνίγει το άγχος και μας φοβίζει το μέλλον, η ένταση της ζωής είναι τρομερά δύσκολη, η χαρά και η ευτυχία βρίσκονται μακριά, όλα μεταβάλλονται και τίποτε δεν είναι σταθερό, δεν υπάρχει καμμιά ασφάλεια γι' αυτό στην ψυχή μας έχουμε αγω­νία και ανασφάλεια.

Ποιος άραγε μπορεί να μας σώσει απ’ όλα αυτά;

Μπορεί να μας λυτρώσει ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία;

Χριστιανοί και μη Χριστιανοί είμαστε ίδιοι. Ζούμε όλοι στην ίδια προ­βληματική κοινωνία, κάτω από το ίδιο άγχος, απάθεια και αβεβαιότητα.

Όλοι μας έχουμε το ίδιο ερώτημα: μπορεί ο χριστιανισμός να μας σώσε από το άγχος και την αγωνία; Ή διαφορετικά: τι είναι η σωτηρία πού προσφέρει ο Χριστός;

Τελικά από τί μας σώζει;

Η απάντηση μας προβληματίζει όλους. Ποιος μπορεί ν' απαντήσει από προσωπική εμπειρία;

Νομίζουμε πώς υπάρχει απάντηση στη ζωή των Αγίων της Εκκλη­σίας μας. Εκείνοι «θλιβόμενοι, κακουχούμενοι» αντιμετωπίζοντας καθημερινά τον θάνατο, τα φοβερά μαρτύρια, είχαν συγχρόνως μια βαθειά χαρά, γαλήνη πού ξεχείλιζε και αγκάλιαζε κι' αυτούς ακόμη τους δήμιους τους.

Η χαρά τους αυτή προέρχεται από την πραγματικότητα της και­νούργιας ζωής πού ζουν. Και η καινούργια αυτή ζωή δεν είναι δική τους. Είναι η ζωή του Χριστού με τον όποιο ενώθηκαν στο Βάπτισμα και την Ευχαριστία. Και ενωμένοι μαζί Του, καθώς οι μαθητές στις φλόγες της Πεντηκοστής, θεωρούν «οὐκ ἄξια τά παθήματα» του παρόντος «πρός τήν μέλλουσα δόξαν» πού θα τους αποκαλυφθεί.

Έτσι ζουν τη ζωή τους με τον Σταυρό και την Ανάσταση «θανατούμενοι καί ἰδού ζῶμεν», «χαίροντες ἐν τοῖς παθήμασί» τους. Σωτηρία γι' αυτούς είναι να ζουν μαζί με τον Χριστό δια της πίστεως και της ενερ­γοποιημένης αγάπης.

Η ζωή τους είναι μυστήριο; Είναι ένα αίνιγμα; Ίσως. Είναι όμως μια απάντηση. Για να βρούμε τη σωτηρία, για να δούμε από τι μας σώζει ο Χριστός, χρειάζεται πρώτα να Τον βρούμε.

Να ζηλώσουμε τη δόξα Του. Να ζήσουμε μαζί Του καθώς οι γιοι. Και τότε θα μπορέσουμε ν' απαντήσουμε και εμείς εμπειρικά.


π.Γ.Στ.




7 σχόλια:

Τρύφων Παπαγιάννης είπε...

Προς τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Πατρών κ.κ. Χρυσόστομον.

Σεβασμιώτατε, διαπίστωσα ότι μεταξύ των αναγνωστών του blog «ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ» είναι και ο δικός Σας ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας.
Εις το αυτό το blog συνεχώς υβρίζουν την Ιεραρχίαν της Εκκλησίας μας, Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς καθώς και τον Σεπτό Οικουμενικό Πατριάρχη.
Νομίζω ότι δεν πρέπει να σεμνύνεται γι’ αυτό η Σεβασμιώτητα Σας.
Παρακαλώ για τις ενέργειες σας.
Τρύφων Παπαγιάννης
Υποστράτηγος ε.α.

Κοινοποίησις: Blog Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας

Ανώνυμος είπε...

Στρατηγέ μου,
τί έγινε ; Ενεθυμήθης τις παλαιές καλές ημέρες της επταετίας και θέλησες οποιαδήποτε αντίθετη άποψη να την φιμώσεις ; Νοσταλγός λοιπόν ;
Έτσι αντιμετωπίζεις όλους όσους έχουν αντίθετη άποψη με σένα ; Απειλές και εκβιασμούς ; και ρουφιανιλίκια ;
τον ξέρεις τον π.γερασιμέγγελλο ; μάλλον όχι. αλλιώς δεν θα επιθυμούσες φασιστοειδώς να τον φιμώσεις.
π.Γερασιμάγγελλε, μη καμφθείς. Συνέχισε. Συνέχισε να μας προσφέρεις και να μας ωφελείς.

Σεβασμιώτατε Πατρών Χρυσόστομε, είσαι γνωστός εκεί στην Πάτρα για \την δημοκρατική σου συμπεριφορά και για το ανοιχτό πνεύμα που έχεις. Μη ακούς φασιστοειδής φωνές και παραληρήματα σαν του στρατηγού.

Ανώνυμος είπε...

Κάπου έχει δίκιο ο Στρατηγός δεν είναι δυνατόν να προβάλει κάποιος την Αποτοίχιση που ζητά να φύγουν οι πιστοί από την Εκκλησία της Ελλάδας λόγο του Οικουμενισμού. Δηλαδή ο π. Γερασιμάγγελος επιθυμεί να σταματήσει την μνημόνευση του Δεσπότη του;
Να σταματήσει η διαφήμιση από τους σχισματικούς της Αποτοίχισης.

Ανώνυμος είπε...

και που είδες εσύ ανώνυμε να διαφημίζει ο π.Γερασιμάγγελος την Αποτίχιση ; είδες ποτέ κανά σχόλιο υπέρ τους ;
όσο καιρό παρακολουθώ το μπλογκ δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο, ούτε έχω αποκομίσει την εντύπωση ότι είναι από τους φανατικούς ταλιμπάν.
το οτι τους διαβάζει δεν σημαίνε οτι συμφωνεί μαζί τους.
Εσύ με ότι διαβάζεις υποχρεωτικά ταυτίζεσαι ; αντίθετη άποψη από την δική σου δεν έχεις διαβάσει ;

μη μου πεις οτι συμφωνείς κιόλας με το ξύρισμα του π .Γερασιμάγγελλου όπως σχεδόν ζήτησε ο Στρατηγός Παπαγιάννης ;

Ανώνυμος είπε...

Για ηρεμία παιδιά.
Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά. Ούτε το ύφος του ε.α Υποστράτηγου μου αρέσει, αλλά ούτε το ύφος του ανώνυμου σχολιαστή που εμπαίζει τον στρατιωτικό μας.
Νομίζω οτι την ψυχραιμότερη στάση μέχρι στιγμής την έχει κρατήσει ο πατέρας Γερασιμάγγελος που δεν έχει απαντήσει.
Και πολύ σωστά. Δεν θα λογοδοτήσει στον οποιοδήποτε από μας για το τι διαβάζει και τι παρακολουθεί. Άλλωστε πιστεύω πως ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα όπου ο καθένας έχει το δικαίωμα να δρά όπως θέλει, χωρίς να παραβιάζει τα δικαιώματα των άλλων.
Ας είμαστε την επόμενη φορά πιο προσεκτικοί όταν εξαπολύουμε κατηγορίες, ειρωνείες και απειλές.

Ανώνυμος είπε...

δέν καταλαβαίνω.ο στρατηγος, πού λέτε, στήν εκκλησια ο λόγος του μετράει όσο καί του οποιδήποτε πιστου.Ετσι δέν είναι;την είπε την γνώμη του.σεβαστη.Εγω πιστευυω πώς αν το μπλογκ της εκκλησιας δέν έχει ελευθερία λογου,τότε πρός τί;Αλλωστε πιστεύω ότι εκφράζει ορθόδοξες αποψεις.

Ανώνυμος είπε...

μπορει να μας σώσει ο Χριστός σήμερα;το ερώτημα ετσι όπως διατυπώνεται,θυμίζει προεκλογική καμπάνια.Η εκκλησια και ο σύγχρονος άνθρωπος,δέν είναι πιό σοβαρό ερώτημα;