Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Σ' ευγνωμονούμε, Νεοκλή Σαρρή

Με τον Λάζαρο Μαύρο

Μ Ε ΑΠΕΡΑΝΤΗ ευγνωμοσύνη και βαθύτατη θλίψη κατευοδώνουμε τον εκλιπόντα, προχθές Σάββατο 19η Νοεμβρίου στην Αθήνα, Κωνσταντινουπολίτη μας, Νεοκλή Σαρρή. Ευγνωμοσύνη, επειδή, από το 1978 μέχρι τον ύστατο κτύπο της καρδιάς του, υπήρξε ο πρώτος, ο μακράν σπουδαιότερος, ο συνεπέστερος, ο ακούραστα προθυμότερος και αποδεδειγμένα ικανότερος, ανιδιοτελής Δάσκαλός μας.
Στη μέγιστης ζωτικής σημασίας, για τον Ελληνισμό, επιστημονική ΓΝΩΣΗ της Τουρκίας και των Τούρκων. Ο εγκυρότερος και εγκαιρότερος και σφαιρικότερος και βαθύτερος εξιχνιαστής τής εκάστοτε τουρκικής πολιτικής. Και, κατά συνέπεια, ο καταλληλότερος για να επισημαίνει πάντοτε τις ψευδαισθήσεις, την αναποτελεσματικότητα και την ανεπάρκεια τής πολιτικής ημών των Ελλήνων, Αθηνών και Λευκωσίας, έναντι της Τουρκίας.

Γ Ν Ω Ρ Ι Σ Α Μ Ε τον Νεοκλή Σαρρή το 1978, μόλις εκδόθηκε ο 1ος τόμος του πάντα πολύτιμου βιβλίου του «Η Άλλη Πλευρά – Πολιτική χρονογραφία της εισβολής στην Κύπρο με βάση τουρκικές πηγές». Στον Νεοκλή Σαρρή καταφεύγαμε έκτοτε αδιαλείπτως για ν' αντλούμε ΓΝΩΣΗ Τουρκίας. Και, προπάντων, για να ζυγίζουμε και να μετράμε τα «επιστημονικά» γράδα όσων κατά καιρούς –επί τρεις δεκαετίες- εμφανίζονταν στην Αθήνα, στη Λευκωσία και. όπου γης, ως «έγκυροι αναλυτές» και ως «γνώστες» της τουρκικής πολιτικής, τους τσαρλατανισμούς (και. «πρακτορισμούς») των οποίων υιοθετούσαν, φευ, οι εκάστοτε κυβερνώντες! Η ίδια η ζωή απέδειξε και αποδεικνύει επί 33 χρόνια την ορθότητα της επιστημονικής ΓΝΩΣΗΣ του Νεοκλή Σαρρή:
«Ένας απλός διαμελισμός [της Κύπρου] δεν ικανοποιεί τα τουρκικά συμφέροντα [.] σήμερα η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας αποβλέπει στη διζωνική ομοσπονδία [ώστε] μέσω του ''ομόσπονδου τ/κ κράτους'', η Τουρκία ελπίζει ότι θα θέσει υπό τον έλεγχό της το ΣΥΝΟΛΟ τής Κύπρου», έγραφε, ανέλυε, τεκμηρίωνε ΜΕ ΒΑΣΗ τις τουρκικές πηγές, τον Νοέμβριο 1978 ο Νεοκλής Σαρρής στον πρόλογο τής «Άλλης Πλευράς». Το 2001, το βιβλίο «Στρατηγικό Βάθος» του (από το 2009 υπ.Εξ. της Τουρκίας) καθηγητή Αχμέτ Νταβούτογλου, ήρθε να επαληθεύσει όσα αποκάλυπτε και δίδασκε επί 30 χρόνια ο Σαρρής.
Μ Ε Μ Φ Ο Μ Α Σ Τ Ε τις από το 1978 κυπριακές κυβερνήσεις. Στη Λευκωσία έπρεπε να εγκαταστήσουν τον Νεοκλή Σαρρή: Πρωτοσύμβουλο τού εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας. Και του Εθνικού Συμβουλίου. Κι επικεφαλής κέντρου τουρκικών σπουδών και ερευνών. Άλλη και, κατά παρασάγγας, αποτελεσματικότερη θα ήταν η πορεία μας (η πολιτική του Ελληνισμού), μακριά από το βάραθρο που μας οδήγησε η πολιτική των ψευδαισθήσεων, εάν οι κυβερνώντες αντλούσαν ΓΝΩΣΗ Τουρκίας από τον Νεοκλή Σαρρή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: