Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Περί καταθλίψεως


Σύμφωνα με τις έρευνες του παγκοσμίου οργανισμού υγείας, το 2020, που δεν απέχει χρονολογικά πολύ από των ημερών μας, η κατάθλιψη θα είναι η 3η νόσος μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο. Το ερώτημα είναι ποιά είναι η σχέση του χριστιανού με την κατάθλιψη ως νοσηρή οντότητα.

          Μόνο σε κάποιες περιπτώσεις, που υπερισχύει η βιολογική αιτία και η κληρονομικότητα, και η σχέση της με το βραχύ σκέλος του χρωματοσώματος του μεταφορέα της σεροτονίνης, της βιογενεούς αμύνης που ενοχοποιείται για την κατάθλιψη, δεδομένου ότι η ψυχική νόσος είναι συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, μπορεί το υγιές περιβάλλον να υπερνικήσει την επίδραση των γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

          Το υγιές περιβάλλον, βεβαίως, έχει άμεση συνάφεια με τη θρησκευτική πίστη. Σύμφωνα με τον άγιο Πορφύριο η κατάθλιψη είναι αποτέλεσμα ασθενούς σχέσης του πάσχοντος, με τη θρησκευτική πίστη και το λόγο του Θεού. Αυτό αποδεικνύεται από την καρτερικότητα και τη δύναμη που αντιμετώπισαν οι μάρτυρες και άγιοι της Εκκλησίας μας τα βασανιστήρια, που υπέστησαν από τους διώκτες του χριστιανισμού, οι οποίοι ουδέποτε παρουσίασαν κατάθλιψη και υπέμειναν με θάρρος και αυταπάρνηση τα μαρτύριά τους.

Είναι επίσης γνωστό το πως αντιμετώπισε ο θαυματουργός άγιος Νεκτάριος τις κατηγορίες που εκστόμισαν εναντίον του και αξιωματούχοι της Εκκλησίας.  Ουδέποτε αντέδρασε με καταθλιπτικό τρόπο, αλλά υπέμεινε τις άδικες κατηγορίες εναντίον του μέχρι ου δικαιώθηκε.

          Ο δρόμος του Θεού όσο ανηφορικός κι αν είναι, αποτελεί το καλύτερο αντικαταθλιπτικό φάρμακο.

          Βέβαια ο σύγχρονος τρόπος τρόπος ζωής είναι καταθλιπτογόνος για όλους εκείνους που τον ακολουθούν και αναλώνονται σε επιφανειακές κοσμιότητες και υλικές απολαύσεις.

          Ο χριστιανός με το πλέον ιδεώδες αξιακό σύστημα, όσο καταπολεμάς την αμαρτία, άλλο τόσο καταπολεμάς και τις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις που οδηγούν στην κατάθλιψη.

          Ο πνευματικός αγώνας του χριστιανού τον απομακρύνει τόσο ψυχικά όσο και νοητικά από τη μάστιγα τη κατάθλιψης.
    Χρήστος Ιστίκογλου, Ψυχίατρος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλο θηρίο η αρρώστια αυτή.
Μέχρι το 2020 θα έχει σπάσει πρωτιά.
Η κατάθλιψη θεραπεύεται με χριστιανική ζωή πίστη και φαρμακευτική αγωγή.
Καλή δύναμη σε όλους.

Ανώνυμος είπε...

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΑΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΡΩΠΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΜΕ ΔΗΘΕΝ!ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΙΖΕΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΠΡΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΙ ΒΟΗΘΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ!ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΒΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ!ΑΥΤΟΙ Η ΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΗ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ Η ΥΓΙΕΙΣ!!!ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΚΑΠΟΟΙ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΥΤΟΙ!ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΜΕ?ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!