Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Κυριακή στ Λουκά (Λουκά η 27-39)

Η θεραπεία του δαιμονιζομένου των Γαδαρηνών


Ο Ιησούς Χριστός στη σημερινή ευαγγελική διήγηση παρουσιάζεται ως ο ελευθερωτής των ανθρώπων από τις δαιμονικές δυνάμεις που τον κρατούν αιχμάλωτο.
Ο διάβολος είναι μια τραγική ύπαρξη, γιατί ενώ ο Θεός τον έφτιαξε Άγγελο αυτός από εγωισμό μετέτρεψε την αγάπη του Θεού σε φιλαυτία, και κίνησε ανταρσία εναντίον του Θεού.

Ο διάβολος αναγνωρίζει τον Θεό αλλά δεν αγαπά τον Χριστό.
Το έργο του είναι καταστροφικό. Όταν ο Χριστός τον ρωτά ποιο είναι το όνομά του λέγει "λεγεών, οτι πολλά δαιμόνια εισήλθε εις αυτόν".

Οι δαιμονικές δυνάμεις διαβάλλουν διαρκώς και διασαλεύουν τον άνθρωπο. Τον απομακρύνουν από τον Θεό από τον εαυτό του και από τους άλλους ανθρώπους.
Ο άνθρωπος γίνεται ένα πλήθος, μια μάζα.

Γι' αυτό παρά το ότι υπάρχει γύρω ένα πλήθος, βιώνει την απομόνωση και την μοναξιά .Και μην λησμονούμε ότι «άδης» σημαίνει σκοτεινός τόπος όπου κόλαση του ανθρώπου είναι η μοναξιά του .

Ο άνθρωπος όταν κυριαρχηθεί από τον διάβολο αλλάζει χαρακτήρα , ζωή , ταυτότητα . Γι αυτό όταν ο Χριστός ρώτησε πως ονομάζεται ο δαιμονισμένος απάντησε λεγεών . Είπε όμως τη αλήθεια , είχε τόσο αλλοιωθεί που είχε χάσει το όνομά του , το πρόσωπό του .

Σε αυτήν την σύγχυση ρίχνει τον άνθρωπο ο διάβολος .

Φοράμε ωραίο κουστούμι ,έχουμε φανταχτερούς τίτλους και από μέσα είμαστε δαιμονοκρατούμενοι .

Αν ο Χριστός ερχότανε κάτω στην γη σήμερα και μας ρωτούσε : πώς ονομάζεσαι ; Τι θα του λέγαμε ; το βαπτιστικό μας όνομα ; Μήπως πιο αληθινό θα ήταν να λέγαμε : εγωιστής , άδικος, βλάστημος ,τύραννος , διεφθαρμένος ;

Αυτή είναι η αλήθεια . Αν όμως ομολογήσουμε, όπως ο δαιμονισμένος του Ευαγγελίου , θα ξαναβρούμε τον αληθινό μας εαυτό , την αληθινή μας ταυτότητα .

Μόνο η μετάνοια μπορεί να μας δώσει το αληθινό χριστιανικό όνομά μας.

Και το προνόμιο της μετάνοιας το έχει μόνο ο άνθρωπος . Αν το εκμεταλλευθούμε ασφαλώς και θα σωθούμε .

Ο δαιμονισμένος των Γαδαρηνών μας έδωσε το παράδειγμα . Επέστρεψε στο Χριστό και ξαναβρήκε τον εαυτό του, την χαμένη ταυτότητά του , το αληθινό πρόσωπό του .



Δεν υπάρχουν σχόλια: