Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Επιστολή ενός Πομάκου

"Δημόσια Νηπιαγωγεία και η Επαγγελματική μας Αποκατάσταση"

εφημερίδα «Ζαγάλισα»

Τον τελευταίο καιρό έχω έρθει σε επαφή με πολλούς νέους Πομάκους και τους γονείς τους, που επιθυμούν να τα παιδιά τους να πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία και όχι στα δίγλωσσα μειονοτικά τα οποία τους δυσκολεύουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα και γραμματική, στοιχεία απαραίτητα για την είσοδο στο πανεπιστήμιο και για μια καλή δουλειά αργότερα στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
Η νεολαία στα Πομακοχώρια μας δεν ενδιαφέρεται για το τι θέλει ο πρόξενος της Τουρκίας αλλά ενδιαφέρεται για το μέλλον της, ενδιαφέρεται για το πώς θα βρει εργασία, για το πώς θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής, ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της πομακικής παράδοσης και της μητρικής μας γλώσσας, της πομακικής.
Σε όλα λοιπόν τα Πομακοχώρια τα παιδάκια πάνε στα δημόσια νηπιαγωγεία και έτσι δεν χρειάζεται ο ιμάμης από την Κομοτηνή Ιμπραχήμ Σερίφ να πληρώσει τα πρόστιμα για να μην στέλνουν οι Πομάκοι τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία.
Οι άνθρωποι μας καταλάβανε πόσο, καλό κάνει στην μετέπειτα σχολική πορεία ενός μικρού παιδιού το δημόσιο νηπιαγωγείο.
Όμως η ελληνική πολιτεία πρέπει να ξυπνήσει επιτέλους από το βαθύ της ύπνο και να φτιάξει δημόσια δημοτικά σχολεία σε κάθε χωριό της Θράκης για να μπορούν τα παιδιά μας να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και ίσες ευκαιρίες για να μπουν στο πανεπιστήμιο και έτσι να βρουν μια δουλειά της προκοπής. Έλληνες πολιτικοί πάρτε επιτέλους μια πρωτοβουλία για το καλό αυτού του τόπου. Και εσείς γονείς μην δίνετε σημασία στα αραχνιασμένα μυαλά κάποιων ιμάμηδων που θέλουν να σας έχουν μέσα στο σκοτάδι επειδή αυτοί παίρνουν λεφτά από μητέρα ή γιαγιά πατρίδα τους.
Εμείς είμαστε περήφανοι που είμαστε Πομάκοι

Σερήφ Μουσταφά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: