Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Τα λείψανα των μισών αγνοουμένων δεν θα βρεθούν ποτέ

Του Βάσου Βασιλείου

Οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν μεγάλες περιοχές ως «στρατιωτικές»


Λευκωσία: Τα λείψανα των μισών αγνοουμένων δεν θα βρεθούν ποτέ αφού ο τουρκικός στρατός, ο οποίος συνέλαβε αιχμαλώτους, παρέλαβε τραυματίες και έθαψε νεκρούς Ελληνοκύπριους, δεν φαίνεται να έχει διάθεση να δώσει απαντήσεις σχετικά με την τύχη τους.

Μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν λείψανα ή και μεμονωμένα οστά που αντιστοιχούν σε περίπου 600 αγνοούμενους, οπότε με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες είναι δυνατό να βρεθούν λείψανα που αφορούν άλλους περίπου 200-300 αγνοούμενους, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στους περίπου 800-900 τη στιγμή που οι αγνοούμενοι που δηλώθηκαν και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν τους 2.000.

Εκ μέρους της Επιτροπής Αγνοουμένων ο κ. Νίκος Σεργίδης ανέφερε ότι πληροφορίες για συλλήψεις Ελληνοκυπρίων, τραυματιών και μη, περιλαμβάνονται σε προφορικές και γραπτές μαρτυρίες Τούρκων αξιωματικών.

Στοιχεία υπάρχουν επίσης στα αρχεία του τουρκικού στρατού, είπε ο κ. Σεργίδης. Πρόσθεσε ότι οι συγγενείς αξιώνουν ενημέρωση και δεν θα δεχθούν να θεωρηθούν πέραν των μισών εσαεί αγνοούμενοι.

Πολλοί από τους αγνοούμενους φέρονται να θάφτηκαν σε περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται από τον τουρκικό στρατό ως στρατιωτικές.

Οι Τούρκοι, λένε οι συγγενείς, χαρακτηρίζουν σκόπιμα μεγάλες περιοχές «ως στρατιωτικές», ώστε να μην επιτρέψουν τη διενέργεια εκταφών.

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους ισχυρίστηκαν ότι επέτρεψαν τη διενέργεια εκσκαφών και σε στρατιωτικές περιοχές και φέρνουν ως παράδειγμα την περίπτωση της Λουρουτζίνας, όπου επιχειρήθηκαν δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες για εντοπισμό λειψάνων Ελληνοκυπρίων που αγνοούνται από την περίοδο 1963-64.

Ο κ. Σεργίδης αναφερόμενος στην πάροδο του χρόνου, σημείωσε ότι ο αριθμός των γονέων αγνοουμένων μειώνεται δραστικά και με τον αργό ρυθμό του εντοπισμού και ταυτοποίησης αγνοουμένων, πολλοί δεν θα προλάβουν καν να παραλάβουν τα λείψανα των οικείων τους.



«Φιλελεύθερος»




Δεν υπάρχουν σχόλια: