Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Συμβουλές Εξοικονόμησης Ενέργειας ...

1. Οδηγείτε σύμφωνα με την ροή της κίνησης. Η επιθετική οδήγηση (απότομες επιταχύνσεις - επιβραδύνσεις) σπαταλά καύσιμα και φθείρει το αυτοκίνητο.
2. Προσπαθήστε να κάνετε όλες τις εξωτερικές εργασίες σε μία έξοδο με το αυτοκίνητο. Οι ξεχωριστές διαδρομές μπορεί να απαιτήσουν το διπλάσιο καύσιμο.
3. Ελέγχετε συχνά την πίεση των ελαστικών στο αυτοκίνητο. Ελαφρά ξεφούσκωτα λάστιχα μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση κατά 3,3%.
4. Χρησιμοποιείτε λιπαντικά αυτοκινήτου με κατάλληλο ιξώδες για το κλίμα της περιοχής και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Διαφορετικού τύπου λιπαντικά μπορεί να αυξήσουν την κατανάλωση κατά 1 με 2 %.
5. Χρησιμοποιείτε εκ περιτροπής το αυτοκίνητο με τους συνάδελφους που εξυπηρετεί. Έτσι εξασφαλίζετε τουλάχιστον 50% οικονομία σε καύσιμα και κόστος συντήρησης του αυτοκινήτου.
6. Προτιμήστε να φορτώνετε εσωτερικά το αυτοκίνητο αντί χρησιμοποιείτε σχάρα οροφής. Μία γεμάτη σχάρα αυξάνει την κατανάλωση κατά 5% λόγω αύξησης της αεροδυναμικής αντίστασης. Μην ξεχνάτε να αποκαταστήσετε την σχάρα μετά την μεταφορά. Ακόμη και η κενή σχάρα αυξάνει την κατανάλωση.
7. Μην μεταφέρετε άσκοπα βαριά αντικείμενα στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Έτσι αυξάνετε το συνολικό του βάρος και την κατανάλωση καυσίμου.
8. Χρησιμοποιείτε το air-condition του αυτοκινήτου μόνο όταν είναι απαραίτητο. Η χρήση του αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση και απορροφά ισχύ από τον κινητήρα.
9. Χρησιμοποιείτε τον αυτόματο πιλότο (cruise control), σε όσα αυτοκίνητα διαθέτουν. Σε εθνικές οδούς. Η οικονομία που προσφέρουν αγγίζει το 15%
10. Στις εθνικές οδούς ή όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, χρησιμοποιήστε την 5η (σε μερικά αυτοκίνητα 6η) ταχύτητα. Η οικονομία καυσίμου και η μείωση των ρύπων είναι σημαντική.
11. Η κατανάλωση καυσίμου δεν είναι ανάλογη της ταχύτητας. Μία ταχύτητα 90-120 χλμ/ώρα είναι οικονομική για τα περισσότερα αυτοκίνητα. Μετά τα 14 χλμ την ώρα η κατανάλωση αυξάνεται σημαντικά για τα συνηθισμένα αυτοκίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: