Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Έρχονται οι νέοι στην Εκκλησία ;



 Αρχ.Γεώργιος Καψάνης

Πού θα μπορούσαμε να βασισθούμε, ποιά σημεία επαφής να βρούμε για να βοηθήσουμε τους νέους να προσεγγίσουν το μυστήριο της Μετανοίας; Νομίζω στην επίκληση των οδυνηρών υπαρξιακών προβλημάτων των νέων. Οι νέοι σήμερα από μικρή ηλικία δεν ζουν παραδοσιακή ζωή, εκτός εξαιρέσεων· ζουν την εκκοσμίκευση και έχουν προχωρημένες εμπειρίες στο κακό. Οι περισσότερες είναι εμπειρίες απογοητεύσεως. Μετά από πολλές αναζητήσεις, δοκιμές και απογοητεύσεις έχουν μία πίκρα μέσα τους. Εκείνη την ώρα λοιπόν που αρχίζουν να βιώνουν αυτή την πίκρα, μπορεί να τους συναντήσει ο θεολόγος ή ο ιερέας ή ο πιστός χριστιανός και να τους πει: «Κοίταξε, αδελφέ, όλα αυτά που δοκίμασες είναι μία απελπισία, μία αποτυχία, όμως υπάρχει κάτι που δεν το δοκίμασες και αυτό μπορεί να σου δώσει την όντως, την αληθινή, χαρά».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.....ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ...
ΑΛΛΙΩΣ......ΤΑ ΛΕΜΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!!!

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Και να μεταφραστούν τα κείμενα δεν σας βλέπω να ερχεσται αγαπητε ανωνυμε. Όποιος έχει έρωτα δεν βάζει όρους και όποιος δεν έχει δεν πείθεται με τίποτα.
Αλήθεια σε έναν κόσμο βαρυφορτωμένων από γνώσεις νέων, είναι ακατανόητα τα λειτουργικά κείμενα;; Απορώ.

Ορθόδοξα Νιάτα είπε...

Η πίστη μας δεν βασίζεται στην διανοητική κατανόηση αλλά στην αντίληψη με την καρδιά. Οπότε νομίζω πως είναι άστοχο να μιλάμε για μετάφραση των Λειτουργικών Κειμένων της Εκκλησίας διότι το ζητούμενο δεν είναι να καταλαβαίνουμε με το μυαλό μας αυτά που ακούμε αλλά να ανοίξει η καρδιά μας... κατάσταση που την εύχομαι για όλους μας