Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Απαράδεκτη ασέβεια



  

  
        «Όποιος κακόβουλα προσπαθεί να εμποδίσει ή με πρόθεση διαταράσσει μία ανεκτή κατά το πολίτευμα θρησκευτική συνάθροιση για λατρεία ή τελετή, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών».
         Αυτά ορίζει η 1η παράγραφος του άρθρου 200 του ποινικού κώδικα. Μιας τέτοιας μορφής διατάραξη θρησκευτικής σύναξης αποτελεί και η απαράδεκτη ενέργεια του αγήματος των ναυτικών δοκίμων που παρίστατο κατά την ακολουθία της Αναστάσεως στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Αθήνα να ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο την ώρα που ψαλλόταν το «Χριστός Ανέστη».
     Σε κάθε περίπτωση, η ενέργεια αυτή συνιστά πρωτοφανή αυθαιρεσία και ασέβεια, καταπρόσωπο και του ιδίου του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος έπρεπε να είχε δώσει τη σχετική άδεια ως προϊστάμενος της ιεράς ακολουθίας.
      Η αυθαίρετη ένταξη του Εθνικού Ύμνου στο τελετουργικό του Όρθρου της Αναστάσεως συντείνει στην προώθηση μίας εθνικιστικής αντίληψης που υποβαθμίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία σε «εθνική εκκλησία».
      Δεν πρέπει το επεισόδιο να μείνει χωρίς επίσημη διαμαρτυρία, προκειμένου να συμμαζευτούν όσοι επιμένουν να πουλάνε «πατριωτισμό» εκ του ασφαλούς.
       Οι Έλληνες μπορούμε να τελούμε τις ιερές ακολουθίες της Εκκλησίας μας χωρίς την παρουσία αγημάτων, όπως γινόταν εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Πηγή: Εφημ. «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ», φ. 893-2013

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ! ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΑΣ!

ΣΩΣΤΟ ΑΥΤΟ.
ΑΛΛΑ...

Η "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ" ΟΜΩΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΟΜΙΛΕΙ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΛΛΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΒΛΑΣΦΗΜΟΥ ΑΥΤΟΥ!

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν πήρα χαμπάρι πότε έγινε αυτό.

Αν έγινε ήταν λάθος μέγιστό.

Ούτε σημαίες σε εκκλησίες ούτε εθνικά σύμβολα, γιατί η εκκλησία είναι υπερεθνική, πάνω από κάθε έθνος από κάθε φυλή.
ας το προσέξουν αυτό οι ιερείς με τις σημαίες και τις κατά τα άλλα ωραίους εθνικούς κομπασμούς εντός της εκκλησίας.
Κάποιοι ιερείς ψάλλουν και τον εθνικό ύμνο μέσα στην εκκλησία στις εορτές της 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου.