Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ο ορθόδοξος κληρικός



           
          Το λειτούργημα του κληρικού της ορθόδοξης Εκκλησίας, της κλήσεως και  αποστολής του, έχει θεία προέλευση και ιερό σκοπό. Η εξουσία του κατανοείται μέσα σε καθαρά πνευματικά και εκκλησιολογικά πλαίσια.
            Ο ιερουργός των μυστηρίων της Εκκλησίας καλείται με μια προσωπική κλήση απευθείας από το Θεό, μέσα στα πλαίσια της ουράνιας αυθεντίας και εξουσίας, αλλά και με ανθρώπινες εκκλησιαστικές διαδικασίες εκλογής, να αποσταλεί στον κόσμο για την πραγματοποίηση του σχεδίου της Θ. Οικονομίας.
            Μ’ αυτή την έννοια αισθάνεται και ο ίδιος, ότι είναι φορέας και απόστολος ενός ουρανίου μηνύματος προς τους ανθρώπους, γι’ αυτό καλείται να συνεργήσει με το έργο του και την αποστολή του  στην ολοκλήρωση αυτού του συγκεκριμένου σχεδίου της Εκκλησίας για τη σωτηρία του κόσμου.
            Κοντολογίς ο ορθόδοξος κληρικός καλείται να διακονήσει με συνέπεια και πιστότητα τον ιερό σκοπό της αποστολής του και να συμβάλλει ταπεινά στην πραγματοποίηση της προσωπικής του αποστολής. Συνεπώς είναι ένας άνθρωπος που καλείται από το Θεό και αποστέλλεται στον κόσμο να πραγματοποιήσει έργο, τον ευαγγελισμό των ανθρώπων. Η αποστολή του έχει από τη φύση της μία χαρισματική δυναμική και θα κριθεί θετικά ο λειτουργός του Θεού, εάν δημιουργεί και παράγει έργο πνευματικό και σωτηριολογικό.
            Ο ιερεύς και ποιμένας της κάθε ενορίας, ως κεφαλή και ο νους της εκκλησιαστικής κοινότητας, θα πρέπει να είναι αυτός που ηγείται και θα εμπνέει το λαό για κάθε έργο αγαθό και συγχρόνως θα είναι αυτός που θα διαμορφώνει την κατά Χριστό παιδεία των πιστών και την αγιαστική πολιτεία όλων μέσα στο χώρο της Εκκλησίας.

Πηγή: Γ. Πατρώνος: Θεολογία και Κοινωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια: