Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

«…..και επί γης ειρήνη…» ;



          Η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως η εποχή των μεγαλυτέρων επιτευγμάτων. Μεγάλες ανακαλύψεις ήλθαν και έφεραν ευημερία και βελτίωση των συνθηκών  της ζωής μας. Το προσδόκιμο όριο επιβίωσης έχει ανέβει αισθητά και μάλιστα  η μακροημέρευση συνοδεύεται και από ποιότητα ζωής…. Θα έλεγε κανείς ότι εξασφαλίσαμε ιδανικές συνθήκες για να ζήσουμε στις αναπτυγμένες κοινωνίες.
          Κι όμως, η καθημερινότητα έρχεται να διαλύσει το όνειρο. Ο ιδανικός τρόπος ζωής, όπως τον περιγράψαμε, μοιάζει βγαλμένος από τα παραμύθια. Η επικαιρότητα διάψευσε την χαρά και την ευημερία της σύγχρονης ζωής. Και αυτό γιατί έλειψε το αίσθημα της ασφάλειας. Ο φόβος κυριαρχεί στην ζωή μας και στερεί από τον άνθρωπο την δυνατότητα να χαρεί τα άφθονα αγαθά που πλουσιοπάροχα του χάρισε ο Θεός. Φοβόμαστε να ταξιδέψουμε. Φοβόμαστε να βγούμε μια βόλτα, να καθίσουμε ξέγνοιαστοι σε δημόσιους χώρους. Φοβόμαστε ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.
          Οι τρομακτικές ενέργειες της 13ης Νοεμβρίου στη Γαλλία, που στοίχησαν την ζωή σε 130 ανθρώπους, αποτελούν επιβεβαίωση των όσων λέμε. Άνθρωποι φιλήσυχοι, από κάθε κοινωνική τάξη και ηλικία, στερήθηκαν το πολύτιμο αγαθό της ζωής, στο όνομα ενός βάναυσου και εκδικητική θεού ! Αυτόματα, η ζωή των Γάλλων μεταμορφώθηκε. Απαγόρευση εξόδου από το σπίτι. Ο καθένας μπορεί εν δυνάμει να είναι το νέο θύμα. Μαζί τους όμως μεταμορφώθηκε και η ζωή των ανθρώπων όπου γης.
          Πλέον η ελευθερία τέθηκε σε περιορισμούς. Απαγορεύεται να πας όπου θέλεις, ό, τι ώρα θέλεις, να μιλήσεις με τον οποιονδήποτε. Πλέον η ζωή σου παρακολουθείται από το άγρυπνο μάτι της εθνικής ασφάλειας, και εσύ όχι μόνο δεν αντιδράς και δεν αγανακτείς, αλλά ευχαριστείς και ευγνωμονείς τους ανθρώπους εκείνους, χάρη στους οποίους είσαι στους προνομιούχους, που απολαμβάνουν το πολύτιμο αγαθό της ζωής.
          Λοιπόν! Γιατί τόσος αγώνας για την κατάκτηση υλικών αγαθών, όταν δεν μπορούμε να τα απολαύσουμε;
          Αυτά είναι μόνο η αρχή. Έρχονται δυσκολότερες μέρες. Ας δείξουμε εγρήγορση και ας στρέψουμε την καρδιά και το βλέμμα μας στο νεογέννητο βρέφος στης Βηθλεέμ, που ενανθρώπησε για να φέρει την ειρήνη στον κόσμο. Ο αγγελικός ύμνος «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη» είναι επίκαιρος, όσο ποτέ άλλοτε.

«ΛΥΔΙΑ»  Μικρά σημειώματα, τ. 513

   


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η κουβέντα αντιτείνει το κλειδί της αποτυχίας του σημερινού ανθρώπου. Η καθημερινότητα μας διαλύει. Μαρ αποπροσανατολίζει.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι μόνο Η αρχή Πολύ σωστά.
Έρχονται τα χειρότερα. Δυστυχώς.
Πρέπει οι χριστιανοί να είμαστε ενωμένοι.
Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τους πειρασμούς και τους κινδύνους που έρχονται.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.