Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Οι δυσκολίες του Χριστιανισμού στη σύγχρονη εποχή


Η Εκκλησία σήμερα αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετώπιζε κατά τον 4ο αιώνα μ. Χ. Τώρα αντιμετωπίζουμε έναν κόσμο κατακερματισμένο, όπου ο Χριστιανισμός δεν είναι πλέον το κυρίαρχο αφήγημα. Οι ορθόδοξοι δεν μπορούν να βασίζονται πλέον σε μια χριστιανική αυτοκρατορία για να τους υποστηρίξει, και ακόμη και οι παραδοσιακά Ορθόδοξες χώρες γίνονται ολοένα και πιο εκκοσμικευμένες.

          Η Δυτική Ευρώπη, παρά τα χριστιανικά της θεμέλια, απορρίπτει σε μεγάλο βαθμό τις χριστιανικές της ρίζες, όπως προκύπτει από την απόρριψη κάθε αναφοράς στον χριστιανισμό στο προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Ο μεταμοντέρνος κόσμος μας απορρίπτει σε μεγάλο βαθμό τις χριστιανικές αξίες, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει την απειλή ενός επαναστατικού-και συχνά φονταμενταλιστικού- Ισλάμ. Κατά καιρούς, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, η απάντηση είναι ένας τύπος χριστιανικού φονταμενταλισμού που έχει χάσει τις αρχές του και χρησιμοποιεί φαινομενικά χριστιανικές αξίες για τη στήριξη της οικονομικής και στρατιωτικής ηγεμονίας του. Έτσι, ο αυθεντικός χριστιανισμός αντιμετωπίζει τώρα την τεράστια υποχρέωση να κηρύττει το ευαγγέλιο σε έναν όλο και πιο εχθρικό κόσμο-έναν κόσμο που δεν πολύ διαφορετικός από εκείνον του 3ου-4ου αιώνα.

          Εκείνος ήταν ένας κόσμος, στον οποίο έπρεπε να μεταστραφούν τόσο τα πρόσωπα όσο και η κοινωνία. Το ευαγγέλιο έπρεπε να κηρυχθεί, τα πρόσωπα έπρεπε να το ακούσουν, να μετανοήσουν για τις αμαρτίες τους και να μετακινηθούν από έναν κόσμο σκότους και σκιάς θανάτου σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούσε το φως και η αλήθεια. Και απαιτείται ακριβώς ολόκληρη η διαδικασία του Βαπτίσματος, συμπεριλαμβανομένης της κατηχήσεως-ηθικής και δεοντολογικής, καθώς και θεολογικής- που προετοίμαζε το δρόμο για τι Βάπτισμα, το Χρίσμα, καθώς και η πλήρης συμμετοχή στην Ευχαριστιακή ζωή κοινωνίας της Εκκλησίας. Σήμερα αντιμετωπίζουμε λίγο ως πολύ την ίδια πρόκληση. Και για να ανταποκριθούμε σωστά πρέπει να αναζωογονήσουμε τη βαπτισματική θεολογία και πρακτική μας, να την αποκαταστήσουμε στην εξέχουσα θέση που κάποτε απολάμβανε.



          P. ΜEYENDORFF, “Το Μυστήριο της Φιλοξενίας”. ΘΕΟΛΟΓΙΑ, τ. 4, 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: