Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Εκοιμήθη ο Πρωτ. Αθανάσιος Σταματόπουλος



Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 20 Φεβρουαρίου μετά από οδυνηρά και πολυχρόνια  αρρώστια, μετέστη ο μακαριστός πλέον π. Αθανάσιος Σταματόπουλος, εφημέριος του Ι. Ν. Αγ. Παντελεήμονος Μποζαϊτίκων Πατρών στη Βασιλεία του Θεού.

          Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος, ο θεοφιλέστατος επίσκοπος κ. κ. Χρύσανθος και πλειάδα κληρικών και ασυνήθιστο πλήθος λαού που προσήλθε για να κατευοδώσει τον αείμνηστο ιερέα- ποιμένα  στην τελευταία του κατοικία. Ο Σεβασμιώτατος με λόγους   καρδιακούς και βαθύτατα συγκινητικούς ανεφέρθη στην ιερατική φυσιογνωμία του π. Αθανασίου που συγκλόνισε τις καρδιές μας.

          Χωρίς υπερβολή ο μακαριστός ιερέας διακρίνονταν για την καλοσύνη του, την ταπείνωση, την υπομονή και την πραότητά του. Όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος ήταν “ εν απλότητι καρδίας φοβούμενος τον Θεόν”. Για τον ταπεινό αυτό ιερέα ήταν όλοι καλοί και όλα καλά  καμωμένα. Έτσι τον έβλεπαν τα δικά του μάτια  και έτσι το αισθανόταν η ιερατική καρδιά του.

          Χαρακτηριστικό γνώρισμα η υπομονή του  που μεταφραζόταν σε δοξολογία του Θεού, σε ιλαρό μειδίαμα, σε υπερνίκηση του πόνου. Κάτω από την ιλαρότητά του κρυβόταν μια ανδρεία ψυχή και με αυτό το σθένος αντιμετώπιζε τις οδύνες της αρρώστιας του.

          Το κυριότερο  γνώρισμα της ιερατικής του διακονίας ήταν το πάθος  της λατρευτικής ζωής. Αγαπούσε την ακρίβεια και την συχνότητα των ιερών ακολουθιών. Ήταν ένας λειτουργικός παπάς που πρωταρχικό του μέλημα ήταν η λατρευτική και δοξολογική  ζωή. Κάτι που πρέπει να διακρίνει κάθε λειτουργό του Θεού.

          Ο π. Αθανάσιος διακόνησε για μεγάλο χρονικό διάστημα την ενορία του Αγίου Παντελεήμονος με ξεχωριστό ζήλο, με αγάπη, με αυταπάρνηση και με προσήλωση στις παραδόσεις της Εκκλησίας μέχρι τις τελευταίες στιγμές της επίγειας ζωής του.

          Ήταν οδυνηρό το γεγονός της εκδημίας του ιδιαίτερα για την τιμίαν οικογένειά του, την ευλαβέστατη πρεσβυτέρα και τα παιδιά του, αλλά και για την ενορία του την οποία υπηρέτησε με πιστότητα  ως ένας τίμιος πρεσβύτερος εργάτης της Εκκλησίας  του Χριστού.

          Εμείς οι περιλειπόμενοι ευχόμαστε και προσευχόμαστε να αναπαύεσαι με τον χορό των δικαίων στο αιώνιο Φως της δόξας του Θεού.

          Η μόνη και πραγματική παρηγορία είναι η συνέχεια της ζωής στην αιωνιότητα, εκεί όπου θα συναντήσεις τον Νυμφίο Χριστό που τόσο πιστά και θυσιαστικά υπηρέτησες. Εκεί στην μακαριότητα της Βασιλείας του Θεού ας είναι αιωνία η μνήμη σου αξιομακάριστε και αείμνηστε αδελφέ και συλλειτουργέ π. Αθανάσιε.



          Πρωτ. Γερασιμάγγελος Στανίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: