Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Συγχαρηρήρια επιστολή προς τον Ι.Ν.Αγ.Αποστόλων για το αφιέρωμα στον π.Γερβάσιο Παρασκευόπουλο

του Μητροπολίτου Πατρών κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Εν Πάτραις τη 11η Ιανουαρίου 2009


Το έτος 2009 συμπληρώνεται τεσσαρακονταπενταετία όλη, από τότε που ο πνευματικός διδάσκαλος και πατήρ των Πατρών, αοίδιμος Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος ο Παρασκευόπουλος έφυγε δια την αιώνιον Πατρίδα.

Αναπαύεται εις τα Συχαινά πλησίον του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής εις τον χώρον των κατασκηνώσεων της Αναπλαστικής Σχολής, την οποίαν ο ίδιος ίδρυσε.

Φλογερός Ιεροκήρυξ, θερμουργός και ζηλωτής Λειτουργός του Υψίστου, άνθρωπος της αγάπης και της υπομονής, εκαλλιέργησε τον Ιερόν Αμπελώνα του Κυρίου εις την Ιεράν και Αποστολικήν Μητρόπολιν των Πατρών και κατέλιπε φήμην ανδρός αγίου.

Πλήθος τα πνευματικά του τέκνα τα όποια ανεγεννήθησαν δια της ακραιφνώς Ορθοδόξου διδασκαλίας του, δια της αυστηρότητος των αρχών του και του βίου του, δια της απολύτου προσηλώσεως των οφθαλμών της ψυχής και του σώματος του εις τον Θεόν. Περί του μακαριστού Πατρός Γερβασίου και περί της αγίας ζωής του, ήκουσα το πρώτον υπό του αοιδίμου Γέροντος μου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Θεοκλήτου, δια τον όποιον είχε δώσει συμμαρτυρίαν ο π. Γερβάσιος, προκειμένου να εισέλθη εις τας τάξεις του Ιερού Κλήρου. Ηυτύχησα να έλθω εις τας Πάτρας ως Επίσκοπος και να αποδώσω το χρέος το πνευματικόν εις τον ακάματον εργάτην της Εκκλησίας μας, όστις ως αστήρ φαεινός ανατείλας εις Αρκαδίαν, εμεσουράνησεν εις την πόλιν του Πρωτοκλήτου των Αγίων Αποστόλων.

Συνεδέθη άρρηκτα το όνομα του με την πνευματικότητα των Πατρών, με τους αγώνας υπέρ της αληθείας και της διατηρήσεως αμωμήτου της θείας και Αγίας διδασκαλίας της Εκκλησίας μας, της αποκεκαλυμμένης δηλαδή από τον Θεόν Αληθείας. Εις την μνήμην του οι ευσεβείς χριστιανοί των Πατρών θα ανάβουν θυμίαμα ευγνωμοσύνης και επί του τάφου του θα καταθέτουν τα εύοσμα άνθη της ευγνωμοσύνης των.

Οσάκις τελούμεν Τρισάγιον επί του τάφου του, αισθανόμεθα ζώσαν την παρουσίαν και την εύλογίαν του. Όταν εις κάθε Θείαν Λειτουργίαν μνημονεύωμεν χρεωστικώς του ονόματος του, είμεθα βέβαιοι οτι αναπαύεται μετά των Αγίων εν τη αγήρω μακαριότητι.

Συγχαίρομεν την Ενορίαν των Άγιων Αποστόλων Πατρών, διότι αφιέρωσεν το περιοδικόν της με την απαρχήν του νέου έτους, κατά το οποίον ως κατ' αρχάς αναφέρομεν, συμπληρούται τεσσαρακονταπενταετία από της οσιακής κοιμήσεως του Πατρός Γερβασίου, εις τον ακάματον αυτόν εργάτην της πίστεως και ευχόμεθα να έχουν οι Ιερείς, το Προσωπικόν του Ναού και άπαντες οι Ενορίται την χάριν του Παναγίου Θεού δι' ευχών του μακαριστού Πατρός Γερβα­σίου.





(από το περιοδικό "Αποστολικός Λόγος" του Ι.Ν.Αγ.Αποστόλων Πατρών)


Δεν υπάρχουν σχόλια: