Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Προσκυνητής στους Αγίους Τόπους

της κ. Χαράς Βοϊνέσκου, Σχολ. Συμβούλου Α/βάθμιας εκπαίδευσης.


Δεν είναι παράξενο πως ένας τόσο μικρός χώρος, όπως αυτός των Αγίων τόπων, ήταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας ιστορίας. Η Αγία Γραφή, Παλαιά και Καινή Διαθήκη, έχουν ως περιεχόμενο τα αποκαλυπτικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην περιοχή της Παλαιστίνης και βάζουν τη θεϊκή σφραγίδα στην πορεία του ανθρωπίνου γένους.

Το όνομα στην περιοχή έδωσαν οι Φιλισταίοι που την κατέλαβαν στα τέλη του 13ου αι. π.Χ. Βρίσκεται στην περιοχή της Ασίας και συνορεύει με τη Μεσόγειο Θάλασσα, τον Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Χωρίζεται σε τρεις ζώνες: α) το νότιο τμήμα που ονομάζεται Νέγεβ (άνυδρη χώρα) β)το μεσαίο τμήμα με τις χαμηλές οροσειρές της Ιουδαίας και Σαμαρείας και τις εύφορες πεδιάδες και Γ) το βόρειο τμήμα, η Γαλιλαία που έχει πυκνή βλάστηση και πολλά νερά.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ίδρυσε ελληνικές πόλεις στην περιοχή και η ελληνική γλώσσα έγινε προσιτή σε όλους.

Αυτή είναι η γη της επαγγελίας και από αυτήν πέρασαν κόμη Πέρσες, Ρωμαίοι, Άραβες, σταυροφόροι, μαμελούκοι, οθωμανοί. Τα άγια προσκυνήματα επέζησαν μέσα από όλες τις περιπέτειες των αιώνων.

Στους αγίους τόπους έχουν στραμμένα τα μάτια τους οι χριστιανοί όλης τη γης, γιατί οι Άγιοι Τόποι είναι τα θεοβάδιστα μέρη όπου γεννήθηκε, έζησε, δίδαξε, έπαθε, σταυρώθηκε αναστήθηκε και αναλήφθηκε ο Θεάνθρωπος Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

Όλοι όσοι έχουν κάνει αυτό το προσκύνημα αλλά και όσοι θα το κάνουν γνωρίζουν ότι δεν κάνουν ταξίδι αναψυχή ή ξεκούρασης. Τα παλιά χρόνια οι προσκυνητές των αγίων τόπων είχαν περιπέτειες πολλές κι βέβαια όταν γύριζαν είχαν την επωνυμία Χατζής και Χατζίνα.

Εμείς όμως χωρίς πολύ κούραση ή ταλαιπωρία με σύγχρονα μέσα μεταφοράς, ξεκινήσαμε ένα μεσημέρι για το μεγάλο αυτό προσκύνημα ή για κάποιους …όνειρο.

Πετάξαμε στις 6.55 μ.μ. για να προσγειωθούμε στις 8.15μ.μ. στο ΤΕΛ ΑΒΙΒ(=άνθος της ανοίξεως) την πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ. Το κράτος αυτό δημιουργήθηκε με τη λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.














































































2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πετυχημενη η εκδηλωση αλλα και η ομιλιτρια...

Εχει βαρυ ονομα η κ.Χαρά στην Πάτρα καιρος να βγει στο προσκηνιο να δωσει τα φωτα της...
Πρεπει τετοιοι ανθρωποι να κατεχουν υψηλες θεσεις στην εκπαιδευση ...

Βραχνέϊκα
01-06-09

Ανώνυμος είπε...

Fobero...