Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Τι αναζητούν οι άνθρωποι ;

Η πιο δυνατή γνώμη είναι η πιο σωστή. Μερικοί προσπαθούν να εκφραστούν με υπερβολές για να τονίσουν την γνώμη τους.

Όσο πιο πολύ όμως υπερβάλλεις τα πράγματα, τόσο θα εξασθενίζουν. Η ομολογία του κάθε πράγματος με το όνομά του είναι η δυνατότερη ομολογία. Αρκεί βέβαια να το κατέχεις «καθώς έχει». Να μην αυταπατάσαι και να παρουσιάζεις τα πράγματα καθώς δεν έχουν. Τότε μπορείς να μιλάς ελεύθερα, διαφορετικά υποκρίνεσαι και κοροϊδεύεις.

Οι ημιμαθείς, οι δειλοί και οι υποκριτές κοροϊδεύουν, γιατί δεν ξέρουν τι λένε. Ή δεν λένε την αλήθεια, γιατί φοβούνται ή θίγονται και υποκρίνονται. Πουλάνε μάσκες και καταστρέφουν την υπόσταση των πραγμάτων. Τα αλλοιώνουν.

Μόνο οι αληθινοί υποστασιάζουν αληθινά το χώρο και τον χρόνο, γιατί ζουν τα πράγματα αληθινά. Αυτοί δίνουν αξία σε κάθε στιγμή και την απολαμβάνουν βαθιά, γιατί ξέρουν τι ζουν.

Ζουν αναμετρώμενοι οριακά με κάθε υπαρξιακό στοιχείο. Ακόμα και με το πιο παράλογο. Κυρίως με αυτό μέσα στο οποίο βρίσκονται οι ρίζες του όντος. Και όσοι ζουν έτσι αληθινά δεν ηττώνται ποτέ. Γιατί και όταν ηττηθούν, έχουν νικήσει. Νίκησαν το φόβο της ζωής και πάλεψαν. Δεν απογοητεύθηκαν μέσα στην άβυσσο τη δική τους και των πραγμάτων. Όποιος δεν απογοητεύεται και παλεύει μέσα στην άβυσσο, ήδη έχει νικήσει. Γιατί ξέρει την αλήθεια της αβύσσου, ξέρει πως η αλήθεια βρίσκεται πέρα από τα φαινόμενα. Βρίσκεται στην ουσία του «είναι». Αυτή την ουσία που βρίσκεται στον Λόγο, όταν την κατέχεις, δεν μπορεί να σου την αφαιρέσει κανείς. Γιατί κανείς δεν μπορεί να σου αφαιρέσει τίποτα από το πιστεύω σου και από την θυσία που έκανες για να βρεις την αλήθεια των πραγμάτων.

Ακόμα και αν οι άλλοι σε θεωρούν παράλογο, τότε υπάρχεις πιο πολύ. Αυτά είναι αιώνια αποκτήματα δικά σου. Αυτά αναζητούν οι αληθινοί άνθρωποι, δηλ. αναζητούν την αιτία και όχι την επιφάνεια των πραγμάτων. Ζητούν το «παράλογο» μέσα στο οποίο και από το οποίο ξεκινούν και ακτινοβολούν τα πάντα με την αρχέτυπη μορφή και λάμψη τους που είναι αιώνια. Αυτοί ζουν αληθινά.