Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (μέρος β')


Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2008,στα πλαίσια των ερευνών για την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, συνελήφθη ο πρώην αστυνομικού διευθυντού, Σερντάρ Σατσάν (Serdar Saçan), και αποκαλύφθηκε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής (JİTEM) ήταν ο συντονιστής της διακίνησης ηρωίνης από το Ιράν προς την Ευρώπη.

Σε φάκελο που βρέθηκε σε αποθήκη του συλληφθέντος πρώην αστυνομικού, βρέθηκαν στοιχεία για τη δολοφονία δυο Ιρανών το 1995 στην Κωνσταντινούπολη, του Asker Simko και του Zeya Nazım, οι οποίοι θεωρούνταν ως πράκτορες της MOD, που είναι η αντίστοιχη με τη JİTEM υπηρεσία του Ιράν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρέθηκαν στο φάκελο, αλλά και με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου της εποχής, οι δυο δολοφονηθέντες ήταν οι σύνδεσμοι της ιρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, οι οποίοι εξασφάλιζαν τον απαραίτητο συντονισμό με την JİTEM στο θέμα της διακίνησης της ηρωίνης που είχε προορισμό την Ευρώπη.

Ο Σίμκο και ο Ναζίμ κατοικούσαν μόνιμα σε πανάκριβες βίλες στην Κωνσταντινούπολη και συνεργάζονταν με τα στελέχη της JİTEM και της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ στη διακίνηση της ηρωίνης, εξασφαλίζοντας τεράστια οικονομικά ανταλλάγματα για τους ίδιους και για τους ανωτέρους τους.

Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘90 η Τουρκία επέτρεψε τη δημιουργία στρατοπέδου εκπαίδευσης σε μέλη της οργάνωσης “Μουτζαχεντίν του Λαού”, που έκανε αντιπολίτευση στο καθεστώς του Αγιατολλάχ Χομεϊνί. Το στρατόπεδο αυτό, που βρισκόταν στο Βαν, λειτουργούσε υπό την ευθύνη της JİTEM. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας προκάλεσε την αντίδραση του Ιράν, το οποίο με τη σειρά του επέτρεψε στο ΡΚΚ να ιδρύσει στρατόπεδο στο ιρανικό έδαφος, στο οποίο δραστηριοποιούνταν ο αδελφός του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, Οσμάν, με 500 αντάρτες. Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε ψύχρανση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ JİTEM και MOD στον τομέα της διακίνησης της ηρωίνης που προοριζόταν για τις χώρες της Ευρώπης.

Τελικά, την ψύχρανση των σχέσεων των δυο υπηρεσιών την πλήρωσαν οι σύνδεσμοι, Σίμκο και Ναζίμ, οι οποίοι απήχθησαν από μέλη της JİTEM, υπό την καθοδήγηση του στελέχους της, ταγματάρχη Ερσεβέρ, και δολοφονήθηκαν, αφού έχασαν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και χρήματα (μετά από δυο χρόνια βρέθηκε δολοφονημένος στο ίδιο σημείο και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ο Ερσεβέρ, ο οποίος είχε διαφωνήσει με τον ισχυρό άνδρα της JİTEM, προφυλακισμένο σήμερα, στρατηγό ε.α. Βελή Κιουτσούκ).

Όταν έγινε η δολοφονία των Ιρανών πρακτόρων (15 Ιανουαρίου 1995), η JİTEM είχε διαρρεύσει στον τουρκικό τύπο το σενάριο ότι οι δυο Ιρανοί είχαν δολοφονηθεί από το ΡΚΚ, επειδή “δεν τα βρήκαν στη μοιρασιά των εσόδων από τη διακίνηση της ηρωίνης”. Όπως προκύπτει τώρα από τα στοιχεία που βρέθηκαν στο φάκελο, το σενάριο αυτό είχε διαρρεύσει σκόπιμα από τη JİTEM στον τουρκικό τύπο, αφ’ ενός για να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη σε σχέση με τους πραγατικούς ενόχους και αφ’ εταίρου να αμαυρωθεί έτι περαιτέρω η εικόνα του ΡΚΚ στην τουρκική κοινή γνώμη. Να σημειωθεί ότι το σενάριο αυτό είχε προβάλλει και το πρώην ανώτατο στέλεχος της ΜΙΤ, Mehmet Eymür, στην ιστοσελίδα που είχε στο διαδίκτυο (www.atin.org).

Να σημειωθεί ότι η εμπλοκή των υπηρεσιών του τουρκικού επίσημου κράτους στη διακίνηση ναρκωτικών προς τις χώρες της Ευρώπης είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει αλλεπάλληλες φορές τον τουρκικό και το διεθνή τύπο, ενώ πρόσφατα έχει γραφεί επίσης στον τουρκικό τύπο ότι πίσω από τη διακίνηση λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα κρύβεται και πάλι η τουρκική στρατοχωροφυλακή (Jandarma).

Τον αριθμό-ρεκόρ συλλήψεων 146.337 λαθρομεταναστών κατέγραψαν πέρυσι, οι αρχές ασφαλείας της χώρας . Συνελήφθησαν 2.211 άτομα ελληνικής, τουρκικής, αλβανικής και βουλγαρικής υπηκοότητας, ως διακινητές των Λαθρομεταναστών.

Στις διαστάσεις αυτής της μάχης έρχεται να προστεθεί -σύμφωνα με την ελληνική έκθεση- και η συστηματική άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Έτσι, ενώ μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελλάδα είχε ζητήσει από τους γείτονες να δεχθούν πίσω 60.875 λαθρομετανάστες, η Τουρκία συμφώνησε μόλις για 7.472, και τελικά δέχθηκε μόνο 2.206. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές καταλογίζουν στις αντίστοιχες τουρκικές πως όχι μόνο αρνούνται την επανείσοδο λαθρομεταναστών, αλλά και ότι ανέχονται (αν δεν ενθαρρύνουν) τη διοχέτευση μουσουλμάνων μεταναστών στην Ελλάδα. Προς τούτο, το Λιμενικό έχει καταγράψει σε βίντεο σκάφη του τουρκικού Λιμενικού να μεταφέρουν λαθρομετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: