Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Γιατί συμβολιζεται ο διάβολος με φίδι ;

του Ιερού Χρυσοστόμου


«...Γιατί δεν είναι σε θέση να σηκωθεί πολύ, αλλά σέρνεται κάτω.
Τύπος του διαβόλου είναι το φίδι. Και αν έτσι τον όρισε από την αρχή ο Θεός, πολύ περισσότερο τώρα.

Εάν όμως δε γνωρίζεις τι τέλος πάντων σημαίνει το να μάχεται από κάτω, θα προσπαθήσω εγώ να σου εξηγήσω τον τρόπο και του πολέμου αυτού. Τι λοιπόν σημαίνει το να μάχεται από κάτω;

Το να δίνει τα κτυπήματα από τα πράγματα της γης, από την ηδονή, από τον πλούτο, απ' όλα τα βιοτικά. Γι' αυτό, αν δει κάποιον να πετάει προς τον ουρανό, πρώτον δεν θα μπορέσει να πηδήσει προς αυτόν, δεύτερο, και αν ακόμη επιχειρήσει, γρήγορα θα πέσει ο ίδιος κάτω και θα τσακισθεί, διότι δεν έχει πόδια.
Μη φοβηθείς. Ούτε φτερά έχει. Πάνω στη γη σέρνεται και στα πράγματα της γης.
Ας μην έχεις λοιπόν τίποτα κοινό με τη γη, και τότε δε θα χρειασθείς κανένα κόπο.
Άλλωστε, αυτός δε γνωρίζει την κατά μέτωπο μάχη, αλά σαν το φίδι κρύβεται στα αγκάθια, παραμονεύοντας συνέχεια στην απάτη του πλούτου. Αν κόψεις τα αγκάθια, θα φύγει γρήγορα, γιατί είναι δειλός. Και αν ξέρεις να μεταχειρίζεσαι εναντίον του τα θεία ξόρκια, θα πληγωθεί αμέσως. Γιατί υπάρχουν σ' εμάς τους χριστιανούς, υπάρχουν ξόρκια πνευματικά: το όνομα του Κύριου μας Ιησού Χριστού και η δύναμη του Σταυρού.

Αυτό το ξόρκι όχι μόνο βγάζει το φίδι από τη φωλιά του και το ρίχνει στη φωτιά, αλλά και τα τραύματα που μας προκάλεσε τα θεραπεύει. ...»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και η κακή φιλία πάλι με φίδι πρέπει να συμβολίζεται...
Η κάνω λάθος?