Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Πολυδύναµες οικιστικές µονάδες στην Αχαΐα (α')

Πολυδύναµες οικιστικές µονάδες στην Αχαία για υψηλούς ρυθµούς ανάπτυξης στην Ενδοχώρα


Ανδρέας Β. Γαλάνης

Επιχειρησιακός Ερευνητής


Σύζευξη πολεοδοµικού, συγκοινωνιακού, τεχνολογικού, τουριστικού και παραγωγικού τοµέα

Υφιστάµενη κατάσταση στην ενδοχώρα

Το µεταναστευτικό ρεύµα συνεχίζεται από την ενδοχώρα προς τα µεγάλα αστικά κέντρα κυρίως από παραγωγικές ηλικίες αυξάνοντας τα ποσοστά ανεργίας στις αστικές περιοχές.

Η απουσία πολιτιστικών αγαθών αναδεικνύεται κυρίαρχο πρόβληµα στην ενδοχώρα, ιδιαίτερα για τις νεαρές ηλικίες που αισθάνονται ότι η ύπαιθρος υστερεί σε ποιότητα ζωής από αυτή των πόλεων µε συνέπεια την εγκατάλειψή της.

Η έλλειψη συγκοινωνιακών υποδοµών επέφερε κοινωνικούς αποκλεισµούς στην ενδοχώρα µε απουσία τοπικής και διαδηµοτικής συγκοινωνίας που να συνδέει τους οικισµούς µε χώρους εργασίας, υγείας, άθλησης και αναψυχής.

Λόγω των κλιµατικών αλλαγών µεγεθύνονται τα προβλήµατα, ιδιαίτερα στους τοµείς της ενέργειας, των υδάτινων πόρων, της ρύπανσης, της διατροφής και της απασχόλησης. Με το σηµερινό τρόπο σκέψης και ζωής δεν λειτουργούµε σε αρµονία µε τις παραγωγικές µας δυνατότητες και το φυσικό περιβάλλον.

Πλούσιες πηγές εναλλακτικών µορφών ενέργειας (ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική, γεωθερµική, κ.ά.) είναι διαθέσιµες στην ελληνική ενδοχώρα. Ευρίσκονται όµως ακόµη σε χαµηλά επίπεδα εκµετάλλευσης.

Άφθονοι υδάτινοι πόροι παραµένουν ανεκµετάλλευτοι λόγω έλλειψης ικανής διαχείρισης, προστασίας και εξοικονόµησης νερού για άρδευση και ύδρευση. Η ρύπανση στο περιβάλλον και στον υδροφόρο ορίζοντα από αγροχηµικά, χωµατερές, βιοµηχανικά απόβλητα κ.ά. επιβαρύνει την δηµόσια υγεία και την παραγωγή.

Η ενδοχώρα έχει τις προϋποθέσεις για παραγωγή προϊόντων µε υψηλή αξία σε διατροφικές, θεραπευτικές και προστατευτικές ιδιότητες, όπως είναι τα παραγόµενα από την Άµπελο, την Ελιά, τη Μέλισσα, την Κτηνοτροφία και την µεγάλη ποικιλία Βοτάνων και Θάµνων. Προϊόντα µε διεθνείς διακρίσεις που µπορούν να

αποτελέσουν την προµετωπίδα της αγροτικής µας πολιτικής.

Η προώθηση ελληνικών βιολογικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές είναι απόλυτα εφικτή µε βιολογικά λιπάσµατα και ζωοτροφές. Από πανεπιστηµιακά εργαστήρια έχει επιτευχθεί υψηλή απόδοση µε δραστική µείωση των λιπασµάτων και του κόστους παραγωγής.

Οι πρώτες ύλες της βιοµηχανίας στην Ευρώπη προέρχονται από τον πρωτογενή τοµέα σε πολύ µεγάλο ποσοστό. Η συρρίκνωση του πρωτογενούς τοµέα θα επιφέρει σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα και θα ασκήσει µεγάλες πιέσεις στον τοµέα της απασχόλησης.

Ο αγροτικός πληθυσµός υποφέρει από έλλειψη τεχνογνωσίας σε όλα τα στάδια µιας αγροτικής εκµετάλλευσης µε συνέπεια τη δραστική µείωση του αγροτικού εισοδήµατος και την αδυναµία των ελληνικών προϊόντων να αποκτήσουν προστιθέµενη αξία και να πρωταγωνιστήσουν σε παγκόσµιο επίπεδο.

Η επιστηµονική γνώση και έρευνα δεν συνδέεται µε τις βασικές κοινωνικές ανάγκες και ιδιαίτερα µε τις ανάγκες της αγροτικής ανάπτυξης. Υπάρχει έλλειµµα σε σχολές για αγροτικά επαγγέλµατα, σε κέντρα επιµόρφωσης αγροτών, µεταφορά τεχνογνωσίας (know how), εφαρµοσµένη έρευνα κ.ά.

H µαζική αστικοποίηση προκαλεί πολλαπλή ρύπανση που ευνοεί τις σωµατικές, ψυχικές και πνευµατικές παθήσεις. Η υπερσυγκέντρωση πληθυσµού στις µεγάλες πόλεις είναι η πρώτη αιτία ανισορροπίας ανθρώπου και φύσης.

Στις αστικές περιοχές κυριαρχεί η άναρχη πολεοδοµική εξάπλωση, η έλλειψη δηµόσιων ανοικτών χώρων, η ανυπαρξία πρασίνου, η πυκνή δόµηση, η ένταση στην εκµετάλλευση του χώρου, η καταστροφή του περιαστικού περιβάλλοντος, το έντονο κυκλοφοριακό πρόβληµα και η ατµοσφαιρική ρύπανση. Οι συνθήκες αυτές δηµιουργούν αντιπαραγωγικές οικιστικές ζώνες.

Ο Φυσικός & Πολιτιστικός πλούτος είναι το µεγάλο κεφάλαιο της χώρας µας που πρέπει να διαφυλάξουµε και να διαχειριστούµε µε φρόνηση. Παραµένει όµως σε µεγάλο βαθµό αναξιοποίητος.


συνεχίζεται...



Δεν υπάρχουν σχόλια: