Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Κυπριακή Βουλή: «Όχι στους εγγυητές»


Με ομόφωνο ψήφισμα της, σε σκληρή γλώσσα, η Κυπριακή Βουλή διακηρύττει ότι «Στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν νοούνται εγγυητές και εγγυήσεις, ούτε επεμβατικά δικαιώματα».
Με το ψήφισμά της, η Κυπριακή Βουλή υπογραμμίζει «ότι το κεφάλαιο της ασφάλειας - εγγυήσεων αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για τον κυπριακό λαό και ουσιώδες ζήτημα για την κατάληξη των εν εξελίξει προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».
Επίσης, η Κυπριακή Βουλή στο ψήφισμα της καταγγέλλει:
- την αυθαίρετη ερμηνεία της Συνθήκης Εγγυήσεως από την Τουρκία για να προσδώσει νομιμότητα στην τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας
-τις κατάφωρες παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των Κυπρίων πολιτών.

Το ψήφισμα καλεί την Τουρκία να σεβαστεί και να αποκαταστήσει άμεσα την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών.
Με τον τρόπο αυτόν, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, η Τουρκία θα καταφέρει να αποδείξει «έμπρακτα τη συμβολή της στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, καθώς και το σεβασμό και προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και δη στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας επιθυμεί να καταστεί μέλος».
Η εφημερίδα " Φιλελεύθερος" γράφει ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και ζήτησε να μην εγκριθεί το ψήφισμα της Κυπριακής Βουλής.


πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια: