Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΕΥΛΑΒΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ








          
 Στις 10 Μαΐου αφίχθη από τη Βενετία της Ιταλίας το ιερό ΛΕΙΨΑΝΟ της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας το οποίο τοποθετήθηκε προς προσκύνηση στον ομώνυμο Ι. Ν. του Δήμου στην Αθήνα.
          Την οργάνωση ανέλαβε η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, της οποίας τυγχάνει και προστάτης. Η υποδοχή του ιερού λειψάνου έγινε δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους. Πλήθη πιστών, κλήρου και λαού, με προεξάρχοντα την αρχιεπισκοπή Αθηνών υποδέχτηκαν το ιερό λείψανο το οποίο εξετέθη προς προσκύνηση, ενώ καθημερινά, σύμφωνα  με το πρόγραμμα, τελούνταν θ. Λειτουργία, εσπερινός και παράκληση.
          Η όλη αυτή διαδικασία δημιούργησε κάποιες αρνητικές αντιδράσεις σε επίσημους και μη, οι οποίοι εκφράστηκαν  με ασεβή τρόπο με δηλώσεις τους στα Μ. Μ. Ε. προσβάλλοντας το θρησκευτικό αίσθημα του ορθόδοξου λαού μας.
          Βέβαια ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει όπου θέλει. Αυτό όμως να το κρατάει για τον εαυτό του και να μην προβαίνει σε απαξιωτικές και υποτιμητικές αποτιμήσεις αυτού του λαού, του φύλακα της ορθόδοξης πίστης και των πατρικών μας παραδόσεων. Εξ άλλου και με την συμβολή αυτού του ορθόδοξου λαού, κι όχι μόνο των άθεων και απίστων βρίσκονται στο προσκήνιο τη πολιτικής ζωής. Χρειάζεται περισσότερη προσοχή, όταν αναφερόμαστε στα αισθήματα του ευγενούς λαού μας, ο οποίος σήμερα καλείται να σηκώσει μεγάλα φορτία που δημιούργησαν οι υπεύθυνοι αυτού του τόπου.
Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει.
Δράττοντας και η ενορία μας τη ευκαιρία της έλευσης του ι. λειψάνου της Αγ. Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, πραγματοποιήσαμε ένα προσκύνημα με μεγάλη συμμετοχή πιστών ενοριτών και  μη. Η εικόνα του προσκυνήματος ήταν συγκλονιστική. Μια απίστευτη λαοθάλασσα πιστών ανέμεναν με υπομονή τη σειρά τους  μέσα στον μεσημεριανό ήλιο και για αρκετές ώρες, για να φθάσουν στην αργυρά λάρνακα του ιερού λειψάνου και να εναποθέσουν εκεί τον ασπασμό και τα αισθήματα της ευλαβείας τους στη μεγαλομάρτυρα Αγία. Ανάμεσα σ’ αυτούς ηλικιωμένοι, νέοι, άνδρες και γυναίκες, υγιείς και ασθενείς, προσκυνητές κάθε ηλικίας, με υπομονή και καρτερία, προσευχόμενοι προσέρχονταν για ν’ αποθέσουν μυστικά το αίτημά τους στην Αγία του Θεού.
Οι υπεύθυνοι  μετά το πέρας του ιερού προσκυνήματος μας οδήγησαν στην αίθουσα υποδοχής και μας πρόσφεραν ένα μικρό κέρασμα κι ένα αδελφικό χαμόγελο και χαιρετισμό και μία εικόνα της  Αγίας για ευλογία. Εκεί στον προαύλιο χώρο υπήρχε το περίπτερο της Αποστολικής Διακονίας με έκθεση βιβλίου και εικόνων, ενώ παραπέρα υπήρχε άλλο περίπτερο που συγκέντρωναν φάρμακα για τους απόρους. Πίστη συνδυασμένη με την αγάπη. Τι πιο όμορφο απ’ αυτό;




Στη συνέχεια η προσκυνηματική μας παρέα κατευθύνθηκε προς την Πλάκα για  να προσκυνήσουμε την Παναγία την Ιεροσολυμίτισσα που παρεπιδημεί αρκετό καιρό τώρα στο μετόχι του Παναγίου Τάφου. Αφού ανηφορήσαμε τα στενά της Πλάκας φθάσαμε, προσκυνήσαμε χωρίς πρόβλημα συνωστισμού και απευθύναμε  σχετική δέηση υπέρ υγείας των ευλαβών προσκυνητών και των ενοριτών μας.
Με αισθήματα ευχαριστίας στο Θεό για την πνευματική αυτή ευκαιρία που μας χάρισε, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής με άφατη χαρά και πληρωμένοι από τη χάρη των Αγίων μας.

Πρωτ. Γερ. Άγγ. Στανίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: