Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Πώς θα διαχειριστώ ένα ατίθασο παιδί;


Είτε μόλις ήρθε το νέο μωρό στο σπίτι και το μεγάλο αντιδρά, είτε το παιδί σας βρίσκεται στην προ-εφηβική και εφηβική φάση του, είναι πολύ πιθανό να έρχεστε αντιμέτωποι με ένα ατίθασο παιδί στο οποίο δυσκολεύεστε να επιβληθείτε και αδυνατείτε να τιθασεύσετε. Αρχικά, συνιστούμε ψυχραιμία. Είναι λίγοι οι γονείς που έχουν να κάνουν με ήρεμα και υπάκουα παιδιά και κατά συνέπεια, δεν είστε (οι) μόνοι.
Ορίστε τους κανόνες
Αρχικά, θα πρέπει να του καταστήσετε σαφή την επιθυμητή συμπεριφορά ορίζοντας ένα σύνολο κανόνων. Βέβαια, στην περίπτωση που δεν περνάτε οι ίδιοι πολύ χρόνο με το παιδί και η νταντά ή ο παππούς αποτελούν την καθημερινή του συντροφιά, το σύνολο των κανόνων θα πρέπει να διαμορφωθεί σε συνεννόηση μαζί τους και φυσικά να υλοποιείται με την ίδια πειθαρχία και από αυτούς.
Επαινέστε το
Τα παιδιά, ιδιαίτερα μέχρι την ηλικία των έξι, υιοθετούν συμπεριφορές στην προσπάθειά τους να τραβήξουν την προσοχή των γονιών ή εν γένει του περίγυρου. Έχετε σκεφτεί ποτέ πως επαναλαμβάνουν εκείνες τις συμπεριφορές για τις οποίες εσείς φωνάζετε ή νευριάζετε; Προσπαθήστε, όταν έρχεστε αντιμέτωποι με τις σωστές πράξεις που κάνουν, να τα επαινείτε με ενθουσιασμό.
Αποδεχτείτε την συμπεριφορά τους
Ναι, θα πρέπει να έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι δεν έχετε να κάνετε με ενήλικες, ίσα ίσα που καλείστε να αντιμετωπίσετε κάποιες εκρήξεις οι οποίες σε ένα βαθμό είναι φυσιολογικές. Όπως έχετε και εσείς, έτσι έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν και τα παιδιά. Το μόνο που έχετε να αναλογιστείτε είναι που θα τοποθετήσετε την γραμμή των ορίων, κάτω από την οποία οφείλετε να σέβεστε τα ξεσπάσματά τους.
Μιλήστε για τις επιπτώσεις των πράξεών τους
Εάν βιώνετε μια κατάσταση στην οποία το παιδί σας χτυπάει τα άλλα παιδάκια, χρησιμοποιεί «κακές» λέξεις, πετάει το φαγητό του ή αρνείται να μαζέψει τα πράγματά του, μιλήστε του για τις συνέπειες των πράξεών του. Στην τελευταία περίπτωση, δηλαδή, θα μπορούσατε ήρεμα και με όμορφο τρόπο να συζητήσετε για την κατανομή των ρόλων σε ένα σπίτι και να τονίσετε «την κούραση που θα προστεθεί στην ήδη κουραστική μέρα της μαμάς που θα πρέπει να μαζέψει και τα ρούχα του».
Δώστε το παράδειγμα
Αν πρέπει να συγκρατήσετε έναν κανόνα, τότε αδιαμφισβήτητα είναι αυτός. Τα παιδιά δε μπορούν να υιοθετήσουν συμπεριφορές τις οποίες δεν έχουν δει. Μην ξεχνάτε ότι οι ενέργειές τους αποτελούν την αντανάκλασή σας και έτσι δεν πρόκειται να κινηθούν / ενεργήσουν / μιλήσουν με τον τρόπο που θέλετε αν δεν τον έχετε εσείς πρώτα εφαρμόσει

Δεν υπάρχουν σχόλια: